Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
8:20 pm

TURISTIČKA SEZONA U PROBLEMIMA Nedostaje nam radne snage

Piše M.K.

Naša zemlja već godinama muku muči s nedostatkom radnika u pojedinim strukovnim zanimanjima. Počinje još jedna turistička sezona u kojoj će, uz domaće konobare, kuhare i ostale ugostiteljske djelatnike biti i mnogo stranaca. Uvozimo i građevinske radnike. Do keramičara, krovopokrivača ili bravara teško je doći, piše HRT.

Interes učenika za mnoge strukovne škole već dugo je slab, na što, među ostalim, utječu i zastarjeli obrazovni programi. No situacija bi se uskoro mogla promijeniti.

U Studiju 4 gostovali su potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Antun Trojnar i pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Nino Buić.

‘Nedostaje gotovo svih struka, od građevinskih ugostiteljskih, turističkih, pa do uslužnih. To je produkt zastarjelog sistema obrazovanja. Mislim da je krajnji čas da se okrenemo ka obrtničkim i strukovnim zanimanjima’, kaže Trojnar.

Postavljeno je i pitanje je li problem prostorno određen. 

‘Turistička sezona na moru traje samo dva mjeseca, nama je tendencija da sezona traje malo duže. Nije problem u turističkim radnicima na moru, radnika manjka i u Zagrebu. Činjenica je da na sezonu od dobar dio radnika iz središnje Hrvatske, uvoz radnika nije trajno rješenje nego privremeno’, dodaje. 

Gimnazije preplavljene

U školama je daleko više upisnih mjesta nego učenika, učenici hrle u gimnazije, a postavlja se pitanje zašto. 

‘Rekao bih da je to problem našeg društva, to ne može odvojeno riješiti ni obrazovni sustav ni poslodavci. Riječ je o jednoj percepciji strukovnog obrazovanja u našem društvu. Jedno istraživanje je pokazalo da skoro 2/3 građana EU percipira strukovno obrazovanje kao ono usmjereno na one s nižim postignućima u obrazovanju’, tvrdi pak pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Nino Buić.

Ističe i sljedeće. 

‘Potreban je širi angažman da se percepcija strukovnog obrazovanja promijeni.’

‘Radna snaga je poskupjela, približili smo se susjednim zemljama. Rad se konačno počeo cijeniti i mislim da će to biti još jedan poticaj da se djeca upisuju u strukovne škole. Treba apelirati na roditelje da ako žele, da djeca imaju sigurnu budućnost, da se odluče za strukovne škole’, završava Trojnar.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)