Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
8:59 am

Sportskom menadžeru i čelnom čovjeku WTA turnira u Makarskoj stiglo prestižno osobno priznanje

Piše P. I.

Feliks Lukas, javnosti poznat kao uspješan sportski menadžer i direktor WTA turnira u Makarskoj, novi je vitez Reda sv. Jurja. Ovaj red osnovali su još u 14. stoljeću austrijska dinastija Habsburg i papa Pavao II, s ciljem očuvanja tradicije zemalja srednje Europe, od kojih je većina bila u sastavu Habsburške Monarhije. Na čelu Reda Sv. Jurja, koji se bazira na ideji srednje Europe kao kršćanskom, kulturnom, intelektualnom i etičkom središtu, i danas je direktni nasljednik te loze Karl von Habsburg-Lothringen.

Svečana ceremonija proglašenja novih vitezova Reda sv. Jurja održana je 22. travnja u Beču, a nakon prisege da će djelovati u skladu s principima, vrijednostima i ciljevima Reda, Feliksa Lukasa vitezom je osobno imenovao sam nadvojvoda Karl von Habsburg-Lothringen. Posebno atraktivan bio je defile vitezova ulicama Beča do najljepše barokne katedrale Karlskirche u kojoj se odvijala ceremonija.

‘U Hrvatskoj je dvadesetak članova Reda sv. Jurja, dok ih je u svijetu tek oko 700. Biti dio ovog reda koji djeluje humanitarno te podupire niz aktivnosti na području ekonomije i kulture stvar je prestiža. Ne može mu svako pristupiti, već budućeg viteza mora predložiti netko od uvaženih članova’, kaže Lukas, a njega su preporučila dvije poznate plemićke obitelji, grof Markus Paar iz Austrije i grof Mario Festetics de Tolna porijeklom iz Mađarske. Nakon postupka inicijacije te konačne odluke u ulasku u njihov Red, viteška titula i službeno je potvrđena na svečanom obredu.

Inače, Lukas, osim što godinama uspješno vodi WTA teniski turnir, koji je lani iz Bola premješten u Makarsku, vrlo je cijenjen i izvan sportskih krugova. Tako je nedavno, kao jedini sportski menadžer iz Europe, sudjelovao i na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu s predsjednikom SAD-a Bidenom. 

Imenovanje vitezom Reda sv. Jurja još je jedno vrijedno osobno priznanje za njega uoči WTA spektakla, koji će se održati u Makarskoj od 5. do 11. lipnja te okupiti četrdesetak najboljih tenisačica iz Švedske, Nizozemske, Belgije, Slovačke, Crne Gore, Italije, Kine, Luksemburga, Srbije, Slovenije, Hrvatske…

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)