Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
9:00 pm

SRBI DOVELI ROBU IZ SIJERA LEONEA Petraka i njegovu grupu sumnjiče i za krijumčarenje velikih količina kokaina

Osim preprodaje marihuane i hašiša, grupu Nenada Petraka USKOK tereti i za krijumčarenje velikih količina kokaina. Sumnja se, naime, da je od konca 2019. do veljače ove godine povezao u zajedničko djelovanje Tomislava Miletića, Antu Varnicu, Jerka Radića, Andriju Juranića i ostale okrivljenike radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španjolske i krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje na području Europske unije. 

Nakon što je dogovorena nabava, prijevoz i primopredaja kokaina, Petrak je s kupcima iz država članica EU dogovarao prodaju droge sukladno narudžbama. S Miletićem, Varnicom i Radićem osigurao je potreban novac za kupnju kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prijevoz droge za 8 posto njene vrijednosti. 

U tu svrhu dao je nalog Miletiću i Juraniću da pronađu posadu jedrilice koja će po njegovim uputama u Južnoj Americi preuzeti drogu. Juranić je pronašao skipera, koji je angažirao još dva člana posade. Petrak je osigurao novac za troškove puta i posade jedrilice te je izdavao skiperu naloge o kretanju, upute do točne određene lokacije ispred obale Sijera Leonea gdje je preuzeto 905 kilograma kokaina vrijednog najmanje 34,4 milijuna eura te upute do lokacije predaje droge nepoznatim osobama iz Španjolske radi daljnjeg prijevoza u zemlje EU i prodaje. 

Nakon što je droga prokrijumčarena iz Južne Amerike u Nizozemsku, Petrak je od nepoznatih osoba nabavljao kokain u količinama od 10 kilograma po cijeni od 23 do 24 tisuća eura po kilogramu, dok je kupcima u Njemačkoj prodavao po cijeni od 30 do 33 tisuća eura, a u Hrvatskoj po cijeni od 38 do 45 tisuća eura. 

U Njemačkoj su iznajmljeni stanovi za skladištenje droge, a vodila se i evidencija o količinama primljene i prodane droge i ostvarene zarade. Petraku je evidencija dostavljana kriptiranom komunikacijom. Angažirani su vozači koji su u Nizozemskoj preuzimali po 10 kilograma kokaina, Petrak ih je navodio kojim rutama da dovoze drogu u Njemačku radi skladištenja i prodaje. Okrivljenici se sumnjiče da su iz Nizozemske prokrijumčarili najmanje 7,9 kilograma kokaina vrijednog najmanje 300 tisuća eura.

Prilikom pretraga od okrivljenika je oduzet veći iznos novca, različito vatreno oružje, osam vozila, većina visoke klase, satovi, mobiteli, droga te vage i uređaj za brojanje novca. 

USKOK je predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih 19 okrivljenika osim jednog. Petrak se od sukoba s Josipom Čubelićem sredinom travnja nalazi u bijegu, dok su se Varnica i Radić predali mjesec dana nakon incidenta.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)