Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
3:29 pm

Savjeti za balkon: Kako u potpunosti iskoristiti čak i mali prostor, što stane na pod, a što s biljkama?

Piše P. R.

Svatko od nas trebao bi imati barem jedno mjesto gdje se osjeća jako dobro i služi kao njegova privatna oaza mira. Ali prilično ga je teško pronaći, pogotovo u prometnim gradovima. Ako imate balkon, možete stvoriti takvo mjesto na njemu. I to čak i ako ne obiluje jako velikim dimenzijama. Što učiniti u vezi s tim?

Mali balkon u duhu boho ili minimalizma?

Prije nego što uronite u beskrajne dubine kupovine, postavite si jedno ključno pitanje. Što želite raditi na balkonu? Njegovim rasporedom i dimenzijama ne možete puno učiniti, stoga je potrebno odmah u startu razjasniti koji su vam prioriteti. Žudite li za usamljenim sjedenjem među rascvjetanim biljkama, romantičnim večerama uz svijeće ili vježbanjem na svježem zraku?

Pojasnite koji je vaš omiljeni stil života. Preferirate li mirni minimalizam ili kreativni boho stil? Nije važno pratiti najnovije trendove ili pokušavati odrediti vlastiti ukus, ali odabir stila interijera pomoći će vam da brže tražite i kupujete.

""

Vrtni namještaj za balkon

Prilikom odabira novog vrtnog namještaja usredotočite se uglavnom na njegovu trajnost. Stil i izgled su naravno važni, ali otpornost na utjecaje prirode također je bitna. Bilo da želite kupiti udobnu fotelju ili cijeli blagovaonski set, svaki bi komad trebao biti u stanju izdržati vlagu, visoke temperature i jaku sunčevu svjetlost. Ratan je već dugi niz godina vodeći među materijalima za balkone, ali ne možete stajati pored metala i egzotičnog drva.

Svakako ne smijete zaboraviti ni mekane jastuke koji će osigurati neizostavnu udobnost i osjećaj ugode. Tu su i deke i pokrivači na balkonu u koje se možete zamotati tijekom hladnijih večeri.

Pod na balkonu

Kako i najmanji prostor učiniti ugodnim? Dajte mu drveni pod. Zbog vlage, dobro je odabrati drveno-plastične obloge poznate kao WPC. Izuzetno su izdržljive, zadržavaju topla i ugodna svojstva drva, a pritom ih nije potrebno posebno održavati. Egzotična drva poput bagrema ili tikovine prikladna su za pravo drvo. Ali potrebno ih je redovito premazati posebnim uljima.

Ne želite mijenjati cijeli pod ili tražite jeftiniju alternativu? Nabavite vanjski tepih. Zahvaljujući njemu na balkonu možete čak sjediti bosi, a uskladite li ga s tepihom u interijeru, lakše ćete spojiti balkon s prostorijom iz koje se na njega izlazi.

""

Škrinje i posude za cvijeće

Čak i najmanji balkon mora imati malo zelenila. Ovdje možete zasaditi kutije s cvijećem, biljem te voćem i povrćem. Vrste penjačice posebno će odgovarati za manji balkon. Cvijeće koje ćete saditi birajte uglavnom prema tome na koju stranu svijeta gleda vaš balkon.

U potpunosti iskoristite zidove balkona

Posebno se na malim balkonima isplati u potpunosti iskoristiti zidove i ograde. Dok zidove savršeno oživljava vertikalni vrt ili razni dodaci, na ogradu objesite kutije s biljkama i svjetleće lančiće. U isto vrijeme, možete stvarno pobijediti s rasvjetom. Na balkon postavite razne lampione, svijećnjake i lampice čija će kombinacija ovdje dočarati čaroban ugođaj. Također možete koristiti zidove i ograde za pohranu namještaja. Na primjer, možete objesiti sklopivi stolac na zid, a možete pričvrstiti sklopivi stol na ogradu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)