Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
11:23 am

AKCIJA KBC-a: ‘Jedan darivatelj organa može spasiti čak 8 ljudi’

Piše P. I.

Povodom obilježavanja Europskog dana darivanja tkiva i organa Klinički bolnički centar Split u suradnji s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), a uz potporu Ministarstva zdravstva, organizira javnu promociju darivanja tkiva i organa.

Na splitskoj Rivi će sutra, od 10 do 13 sati, organizirati druženje s građanima kojima ćemo dijeliti promotivne letke i donorske kartice, odgovarati na njihova pitanja te uklanjati predrasude i strahove vezane za darivanje tkiva i organa.

‘Svakim danom na listi čekanja, nažalost, 12 osoba umre čekajući transplantaciju organa. Jedan darivatelj organa može spasiti čak 8 ljudi, a ako je i darivatelj tkiva onda se može spasiti i više od 50 života. 

U Kliničkom bolničkom centru Split do današnjeg dana eksplantirani su organi 13 multiorganskih donora (22 bubrega, 13 jetri, 7 srca, 5 pluća i 1 gušterača). U cijeloj 2022. godini eksplantirani su organi 8 donora. Također, do danas je učinjena i 21 eksplantacija tkiva (42 rožnice), a u 2022. godini eksplantirano je ukupno 13 tkiva. Porast je to koji veseli sve medicinsko osoblje, a pogotovo osobe koje se nalaze na listama čekanja’, poručuju iz KBC-a.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)