Stigle su nam prve jagode, a to ujedno znači da se uskoro peku i prvi kolači s ovom omiljenom proljetnom slasticom.
Gdje god ima jagoda, kolač ili torta ne mogu ispasti loše. Ako ste u potrazi za novim receptom, tražite kremasti kolač s čokoladom kojeg će obožavati svi vaši ukućani, Novi list donosi recept.
Sastojci:
Za tijesto:
5 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
250 g maslaca
380 g brašna
1 prašak za pecivo
4 cl mlijeka
20 g kakaa
Za kremu:
1 pakiranje slatkog vrhnja
250 g svježeg sira
50 g šećera
Jedna mahuna vanilije
300 g svježih jagoda
Za glazuru:
200 g kuverture
2 čajne žlice kokosovog ulja
Priprema:
Jaja pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i soli. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte maslac, brašno i prašak za pecivo i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Pola tijesta izlijte na papir za pečenje kojeg ste stavili na standardni pravokutni kalup za kolača. Ostatak drugog tijesta pomiješajte s mlijekom i kakaom. Dodajte ostatku tijesta i malo pomiješajte.
Tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva.
Utucite šlag. U drugoj zdjeli umiješajte svježi sir, šećer i očišćenu mahunu vanilije.
Operite i narežite jagode i dodajte ih mješavini sa svježim sirom. Dodajte šlag za vrhnje.
Kremu dodajte na ohlađeni tijesto.
Nakon otprilike sat vremena napravite čokoladnu glazuru. Otopite kuverturu na kokosovom ulju i prelijte polagano po kolaču. Ostavite u hladnjaku barem dva sata prije posluživanja.
Komentari (2)
Hi everyone!