Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
12:37 pm

BRŽE I S MANJE NEREDA Trikovi za pohanje hrane

Piše A. A.

Mnogi vole pohanu hranu, no uz pohanje obično ide i jako puno prljavog i slijepljenog posuđa, što znači i više čišćenja. Naravno, tu je i postupak brašno-jaja-mrvice za svaki komadić koji pohate. Još je jedna nezgodna stvar s pohanjem to što se i brašno i mrvice ‘uprljaju’ s jajima pa ih najčešće morate baciti.

Naša domaća kuhinja poznaje recepte u kojima se mrvice ne koriste za pohanje, nego se samo kratko preprže na ulju i posipaju po hrani, ali takvo što je dosta nezgodno za odreske ili riblji file, a osobito za sir. U potrazi za trikom kako pojednostavniti pohanje, ubrzati ga i smanjiti količinu posuđa za pranje, mogu se pronaći savjeti da se umjesto jaja (i brašna) koristi senf. S portala Punkufer to su isprobali, a rezultat je više nego dobar. Jasno, i na pogled i na okus znat ćete da se ne radi o klasičnom pohanom.

Senf zapravo ovdje služi kao ljepilo, a za isti učinak neki koriste i majonezu. Krušne mrvice zalijepit će se za senf i dobit ćete i bogatiji okus i teksturu, a potrošit ćete puno manje vremena nego što bi vam trebalo za klasično pohanje. Na ovaj način možete pohati i ribu, meso – jednako će dobro pristajati uz piletinu, govedinu i svinjetinu.

Još je jedan dobar trik korištenje silikonskog kista. Ako ga već nemate, nabavite ga jer će vam dobro doći u puno kuhinjskih situacija – od premazivanja tave za palačinke uljem do glaziranja pečenja. A i senf ćete kistom vrlo jednostavno – i bez tragova po čitavoj kuhinji – namazati na kriške tikvica ili patlidžana ili file mesa ili ribe koje ćete ‘lažno’ pohati.

Senf, naravno, nije ovdje samo ljepilo, nego će i lijepo obogatiti okus hrane, pa prilagodite njegovu vrstu onome što pržite, i naravno, svom osobnom ukusu. S, primjerice, svinjskim fileom jako će se dobro slagati senf od meda, s gorkim patlidžanima dobro će ići ljuti kineski senf, a jakobove kapice savršeno će se sljubiti s vinskim vinaigrette senfom.

Kada ovako ‘ajnpanirate’ hranu, dovoljno je da samo jednu stranu onoga što ćete pohati obložite senfom i mrvicama – dobit će dovoljno i okusa i teksture. Kao i kod klasičnog pohanja, morate paziti da vatra nije prejaka da vam mrvice ne izgore, pa to činite na srednjoj do srednje jakoj vatri.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)