Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
5:14 pm

Sabina Glasovac nije u sukobu interesa zbog primanja naknade za odvojeni život

Piše N.M.

Povjerenstvo za odlučivanju o sukobu interesa jučer je objavilo odluku prema kojoj ne postoje pretpostavke za pokretanje postupka protiv saborske zastupnice i potpredsjednice Hrvatskog sabora Sabine Glasovac.

Na temelju napisa objavljenih u medijima, i to na portalu jutarnji.hr od dana 15. veljače, otvorilo je predmet budući da je Glasovac tvrdila da se naknada za odvojeni život isplaćuje za obavljanje rada izvan mjesta prebivališta te da se ne osjeća manje vrijednom zbog toga što nema svoju obitelj, kao i da je odrasla u Našicama, zbog studija se preselila u Zadar i godinama traži naknadu za odvojeni život.

Povjerenstvo je zatražilo od Hrvatskog sabora dostavu očitovanja jesu li obveznici Sabini Glasovac, u razdoblju od 28. prosinca 2015. do dana upućivanja dopisa, uz plaću isplaćene i naknada za odvojeni život, naknada za smještaj i režije te naknada troškova putovanja do mjesta prebivališta kao i eventualne druge naknade te temeljem kojeg akta su isplate izvršene. U traženom razdoblju isplaćivana je naknada za odvojeni život temeljem Rješenja Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora, prema kojemu joj je priznato pravo na primanje naknade za odvojeni život od 15. rujna 2020. u iznosu od 1.000 kuna mjesečno, piše 057 Info.

Pravo na naknadu za odvojeni život za zastupnike Hrvatskoga sabora regulirano Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskog sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika iz koje proizlazi da pravo na naknadu za odvojeni život pripada zastupnicima koji imaju prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, a u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika koriste smještaj u stanovima za službene potrebe, unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima pod jednakim uvjetima kao i u stanovima za službene potrebe, te zastupnicima koji imaju osiguran smještaj u Zagrebu u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana njihove uže obitelji.

Iz dostavljenog Uvjerenja o prebivalištu razvidno je da je Glasovac od 1986. do 1991. imala prebivalište u Đurđenovcu, do 2001. u Našicama, od do 25. travnja 2001. pa do dana izdavanja uvjerenja u Zadru.

– Povjerenstvo utvrđuje da u konkretnom predmetu nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje postupka iz nadležnosti Povjerenstva protiv obveznice Sabine Glasovac, potpredsjednice u Hrvatskom saboru, međutim smatra nužnim istaknuti da su obveznici u obnašanju javne dužnosti dužni čuvati vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana i u tom smislu dodatno i pravovremeno preispitivati svako svoje pravo ili povlasticu. Povjerenstvo napominje da se radi o nadstandardima koji idu u smjeru jačanja etike vlasti te da donošenje takvih moralno ispravnih odluka pri obavljanju javne dužnosti doprinosi i vrednovanju postupaka od strane građana kao moralnih i ispravnih, a dodatno jačaju integritet obveznika, budući da se u suprotnom postavlja pitanje moralnosti neovisno o činjenici određenog prava – napisala je predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)