Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
9:20 pm

Nagrade ANFAS 2023 Nikoli Viskoviću i Hrvoju Cokariću

U Info zoni večeras je upriličena dodjela nagrada ANFAS za 2023. godinu. U kategoriji izvorne inspiracije ovogodišnji laureat je profesor Nikola Visković za svoj rad na području kulturne zoologije i botanike te dosljedni javni angažman, kao i stalno i argumentirano oponiranje svim retrogradnim društvenim procesima. 

‘Njegovi stavovi su uvijek bili na čvrstim moralnim i znanstveno utemeljenim pozicijama. Možda ga se neki sjećaju iz prvog saziva Sabora, bio je zastupnik dvije godine, tada je bio dosadan i naporan, budući da je osim lijevih politika zastupao i zelene politike, što je kod nas bila novost. Bio je rezolutan u procjenjivanju nekih stvari koje su se događale za vrijeme Domovinskog rata. Prijavljivan je zbog stavova koje su vladajućoj nomenklaturi izgledale preradikalno. Nakon toga njegov interes se širi u pravcu zaštite životinja, a onda i biljaka, živog svijeta o kojem obično ne razmišljamo, pogotovo ne u političkoj sferi’, kazao je Vjeko Santrić iz Inicijativnog odbora.

 

Aktivist i multimedijski umjetnik Hrvoje Cokarić dobitnik je nagrade u kategoriji Novo nadahnuće. Posebno je istaknut njegov angažman oko rasvjetljavanja okolnosti stradavanja tri konja u zoološkom vrtu. 

‘Godinama skrbi o životinjama u zoološkom vrtu na Marjanu. Kroz to artikulira teme našeg odnosa prema životu, sućuti i solidarnosti. U ovom poremećenom svijetu u kojem živimo, osjećajnost, ljubav, solidarnost postaju psovke. Hvala ti Hrvoje što si takav’, rekla je Diana Magdić iz Inicijativnog odbora. 

‘Kada ulazite u formu koja se popularno zove zviždanje, ukazivanje na nepravilnosti, sve su šanse da nećete pobijediti i da ćete izaći kratkih gaća. Živimo u svijetu u kojem borba za javno dobro više ne može donijeti nikakvu pobjedu. Ona je isključivo na osobnoj razini. Moja borba za tri umrla konja, za koje DORH kaže da su umrli prirodnom smrću, počela je zbog betona. Beton je novi idol kapitalizma koji je zamijenio zlato i u principu mrtvi konji su nastali zbog želje za nasipanjem velike količine betona u marjanskoj šumi. Nisam to spriječio, prije stavio na čekanje. Bez obzira na ishod, svaka je borba na ovom polju jako bitna i potrebna’, kazao je Cokarić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)