Kremast, hrskav i pun okusa! Zapečeni špinat može se poslužiti kao prilog ili glavno jelo za ljubitelje sira.
Slast pruža i sjeckana slanina, a, prema želji, možete dodati i malo chillija ili muškatnog oraščića. Neki kuhari će na sloj špinata rasporediti i bešamel umak, piše Punkufer.
Sastojci za zapečeni špinat:
– 500 g špinata
– 100 g slanine
– 1 dl mlijeka
– 1 ljutika
– 1 češanj češnjaka
– 100 g krem sira
– 150 g sira (gauda)
– 50 g parmezana
– 2 žlice krušnih mrvica
– sol, papar.
Priprema zapečenog špinata:
Špinat očistite pa nasjeckajte i procijedite od viška vode. Zagrijte pećnicu za 200 stupnjeva Celzija.
Sitno nasjeckajte slaninu pa je kratko popržite. Zatim dodajte sitno sjeckanu ljutiku i pržite nekoliko minuta. Dodajte sjeckani češnjak pa kratko popržite, dok ne zamiriši. Dodajte špinat pa pržite uz miješanje minutu do dvije. Pomiješajte mlijeko i krem sir, sol i papar pa umiješajte u špinat. Kratko kuhajte uz miješanje.
Smjesu sa špinatom rasporedite na dno nauljene posude za pečenje pa ga pospite krušnim mrvicama, ribanim sirom i parmezanom. Pecite u pećnici oko 15-20 minuta. Poslužite toplo.
Komentari (2)
Hi everyone!