Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
4:30 pm

REGATA SVETI DUJE: U Split stiže ‘creme de la creme’ svjetskog veslanja

Piše M.K.

Tradicija koja spaja ljepote grada Splita, njegovu turističku ponudu i uvijek atraktivno veslanje, nastavlja svoju desetljećima dugu povijest. Kroz godine održavanja ove uspješne manifestacije, Regata Sveti Duje je postigla izniman status u svijetu te se afirmirala kao prepoznatljiv međunarodni događaj u srcu Splita. U tri regatna dana, od petka do nedjelje, biser Mediterana ugostit će više od četiri stotine sudionika u raznim ulogama, od veslača, volontera i ostalih pratitelja Regate Sveti Duje koji dolaze iz svih krajeva svijeta.

Split će biti prava studentska metropola jer stižu ekipe hrvatskih, ali i brojnih europskih Sveučilišta koje će u subotu, na regatnom polju u Spinutu pokazati iznimnu vrijednost sveučilišnog sporta. S nestrpljenjem očekujemo istinski revanš Boat racea, utrke osmeraca Oxforda i Cambridgea koja se osim na Temzi, u originalnim postavama vesla još jedino u Splitu. Uz hrvatske sveučilišne ekipe, Regatu će uveličati europske posade od kojih se ističu Sveučilište u Aachenu, Jagiellonian, Imperial, ali i novopridošle ekipe Johannesburga i iz daleke Koreje jer kako kaže poznata narodna izreka, ‘dobar glas, daleko se čuje’.


Kao i svake godine, šarmantan ambijent splitske Rive ugostit će tradicionalne revijalne utrke, među kojima oči svih zaljubljenika Regate, najviše privlači Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita. Riječ je o utrci koja se održava u akvatoriju splitske gradske luke u duljini od 220 metara, a posebnost je što u samo tri čamca leži više od 10 olimpijskih, preko 25 svjetskih, ali i brojnih drugih medalja svih sjajeva. Kao najuspješniji veslači, ističu se oxfordski Alex Gregory, s dva olimpijska i pet svjetskih zlata te Matthew Langridge, sa sveukupno 11 svjetskih medalja, od čega su dva svjetska zlata i čak tri olimpijske medalje u osmercima.

Osim natjecateljskog dijela, Regata će biti obogaćena i veličanstvenim otvaranjem koje nas u petak očekuje u divnom ambijentu Galerije Meštrović. Na rasporedu je i edukativni Meet up – Lessons from the boat, kao i sastanak Izvršnog odbora krovne Europske sveučilišne sportske asocijacije – EUSA EC. Naši redoviti gosti su vrhunski stručnjaci iz niza sektora, od investicijskog do medicinskog, i upravo oni i njihova lojalnost prema Regati Sveti Duje, iznjedrili su, sad već treći po redu, međunarodni Lessons from the boat. Ove godine, tema je uvijek goruća – dualne karijere. O medicini i sportu pričat će poznati i uspješni veslači olimpijci, koji će naglasak staviti na sadašnje i buduće studente medicine koji žele biti nositelji kvalitete u sportu i znanosti.

Kao međunarodna sportsko – turistička atrakcija, Regata Sveti Duje u organizaciji Sveučilišta u Splitu, Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Veslačkog saveza Dalmacije i HVK Gusara, ispisala je bezbroj lijepih priča, ujedinila stare prijatelje, spojila nove ljubavi i postala puno više od ukrštenih vesla.


Pokrovitelji Regate su Hrvatska ratna mornarica, Grad Split i Županija splitsko – dalmatinska. Od samih početaka, Regatu podupiru višegodišnji sponzori, od kojih se ističe 18 godina dugo prijateljstvo s OTP bankom, a s njima je od 2006. godine, kao službeni hotel, bio Le Meridien Lav. S ciljem dovođenja Regatnih događanja bliže centru događnja, najljepšim veslačkim pozornicama, ruku podrške Regati je pružio hotel Amphora, simbol istinskog splitskog branda koji se može poistovjetiti s našom splitskom pričom na velikoj sceni, kao predstavnik lokalnog hotelijerstva po najvišim standardima i vodećim trendovima.

S novim hotelom i s novim veslačkim licima, ali uvijek dobro raspoloženim sudionicima i posebnim fragmentima, Regata Sveti Duje je spremna za svoje 21. izdanje! U raspored stavite podsjetnike i vidimo se na Rivi i u Spinutu!

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)