Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
10:33 pm

TOTALNO LUDILO: Bivši klub Marka Livaje slavi naslov prvaka!

Piše D. F.

AEK je novi prvak Grčke. Momčad iz Atene stigla je do 13. titule u klupskoj povijesti. Pobjedom protiv Volosa (4:0) AEK je stigao do titule nakon pet godina. Za potvrdu naslova bio im je dovoljan i bod, ali na kraju su prvenstvo završili s pet bodova više od Panathinaikosa koji je tijekom cijele sezone bio na vrhu. Velika je to satisfakcija i pobjeda za klub koji je ne tako davno proživljavao teške trenutke. 

Prije deset godina bivši klub Marka Livaje bio je u velikim problemima. Dugovi su bili golemi, narasli su čak do 170 milijuna eura, a uz to je AEK izbačen u treću ligu. 

Brzo su se vratili gdje im je i mjesto, u dvije sezone iz trećeg su ranga stigli do prve lige, a onda su gradili svoj put. U klub se vratio Dimitris Melissanidis, 72-godišnji poduzetnik koji nije odustao od misije povratka AEK-a na stare staze slave, iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Godinama su bili ‘podstanari’, utakmice su igrali na Olimpijskom stadionu, od rujna prošle godine dobili su svoj dom. Stadion imena ‘Aja Sofija’ ili komercijalno OPAP arena, kapaciteta 33.000 mjesta bio je veliki adut AEK-a, na njemu su izgubili samo jednu utakmicu. I to od Olympiakosa prije dva mjeseca. 

Važnu ulogu u cijeloj priči ima i Matias Almeyda. Legendarni argentinski nogometaš na klupu AEK-a stigao je početkom srpnja prošle godine, a koliko mu Melissanidis vjeruje dovoljno govori podatak da mu je tijekom sezone produžio ugovor do ljeta 2028. godine. 

Prema Transfermarktu AEK je treća po vrijednosti momčad Grčke. Vodeći je Olympiakos s 90 milijuna eura, zatim slijedi PAOK s 55.5 milijuna, a potom AEK s 52 milijuna eura. Ali, na terenu je priča drukčija. Olympiakos je završio na trećem mjestu s deset bodova manje, a PAOK je četvrti sa 16 bodova manje. 

Prvi strijelac AEK-a ove sezone je Levi Garcia, krilni napadač iz Trinidad i Tobaga u prvenstvu je zabio 14 pogodaka. U klub je stigao u rujnu 2020. godine iz izraelskog Beitara za dva milijuna eura, a ova sezona mu je golgeterski najbolja u dosadašnjoj karijeri.

Svoj doprinos tituli AEK-a dao je i Domagoj Vida. Iskusni hrvatski stoper odigrao je 31 utakmicu i jedan je od glavnih razloga što je AEK primio samo 17 pogodaka. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)