Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
4:30 pm

MOSTAR Održane treće Međunarodne sportske igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, Splićani donijeli kući 21 medalju

Piše M.K.

Od 11. do 13.svibnja u Mostaru su održane Treće međunarodne sportske igre mladih i djece s poteškoćama u razvoju. Sudjelovale su ekipe iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Srbije. Organizator ovih igara je Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales iz Mostara.

Iz RH je nastupilo nekoliko udruga/ekipa: Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce, Sindrom down, Centar za autizam svi  iz Splita, OŠ Josipa Matoša iz Vukovara i Udruga osoba s intelektualnim poteškoćama iz Dubrovnika.

Natjecanje je organizirano u nekoliko disciplina: atletici, kuglanju, stolnom tenisu i plivanju. Mladi Splićani su kući donijeli 21 medalju, a natjecali su se u kuglanju, trčanju i plivanju. Pjesmom i navijanjem bodrili su jedni druge bez obzira iz koje su udruge, grada ili države. Srdačnost, radost i želja za dokazivanjem kako i oni mogu biti ravnopravni članovi sportske zajednice, izbrisali su onaj negativni kompeticijski duh koji se često pojavi na natjecanjima.

Pokazalo se da su iz više razloga potrebni ovakvi sportski susreti mladih s poteškoćama i OSI. Potrebni su jer generalno svakoga potiču na bavljenje sportom koje je  potrebno zbog današnjeg sjedilačkog načina života, a poglavito je potrebno njima. I to ne samo kao zabava već i kao važna terapija. Sudjelovanje na ovakvim i sličnim susretima nisu isključivo važne medalje. Dapače, gledajući šire, ovakvi susreti pružaju priliku i stručnjacima, odgajateljima, terapeutima i drugima da kvalitetnije rade s OSI. A svi se oni, poslije penjanja na tron, dobivanje medalje, susreta s drugim sportašima, upoznavanja s novim gradovima i sredinama, osjećaju korisnim članovima zajednice, jačaju samopouzdanje, osnažuju integraciju, imaju kvalitetnu socijalizaciju. 

Treba pohvaliti organizatore jer trebalo je brinuti za oko 250 natjecatelja. 

‘A sto još možemo: možemo češće ovakve susrete organizirati, podržati i sponzorirati’, poručuju sudionici.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)