Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
10:37 am

PREDSJEDNIK UDRUGE SLIJEPIH: Zbog besplatnih pokaznih karata Grad neće bankrotirati

Piše N.M.

Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih uputio je apel splitskim gradskim vijećnicima da podignu ruku za besplatne pokazne karte slijepim Splićanima, kojih je trenutačno 200.

‘Danas je dan bijelog štapa. Zato ću se malo osvrnuti na probleme u gradu koje još uvijek imamo. Uopće se ne želim osvrtati na konferenciju za medije jer svi znate moje mišljenje o korištenju osoba s invaliditetom i tematike vezane za njih za pljuvanje, govor mržnje i vrijeđanje prema političkim suparnicima. I dalje se ne želi prihvatiti važnost besplatnog gradskog prijevoza za osobe s invaliditetom ili kolokvijalno rečeno za najteže invalide. Uporno nam se želi prodati jedna priča da će to koštati sedam milijuna eura i da je to za Grad previše. 

O tome sam već pisao pa neću opet. Ali želim široj javnosti i gradskim vijećnicima reći koliki bi bio trošak da se slijepe osobe dodaju u odluku. Slijepih je u gradu oko 200. Dakle, kada bi svi uzeli pokaznu, a to sigurno neće jer i kada su mogli nisu svi uzeli, to bi Grad koštalo 72.000 eura godišnje. Ako se bude naplaćivalo po izdanoj pokaznoj taj iznos će biti i manji. 

Mislim da je svima jasno da je taj iznos za Grad minoran i da zato svi gradovi u Hrvatskoj imaju besplatne pokazne za slijepe. Ovim putem molim gradske vijećnike da, ako treba, sami izračunaju i da na kraju 16 vijećnika digne ruku za ovu odluku. Molim vas da napokon riješimo dugogodišnju nepravdu koja se godinama rješavala izdajući pokazne bez pokrića, kako bi naši slijepi imali ono što imaju slijepi u cijeloj Hrvatskoj. 

Dosta je bilo plašenje javnosti da ako se slijepe stavi u kombi prijevoz i besplatne pokazne da će grad bankrotirati. I bez Excela i kalkulatora lako je izračunati prave i realne brojke, a ne one koje nudi Promet. Također, moram reći da je lijepa gesta Grada što je povećao naknadu koja se dobiva uz osobnu invalidninu. Ali smatram da je i dobar prijedlog da se ukinu imovinski cenzusi za dobivanje te naknade. Imovinski cenzus ne bi trebao vrijediti za osobe s invaliditetom. To nije socijalna pomoć već pomaganje ugroženim skupinama za kvalitetniji život. 

Život osoba s invaliditetom je jako skup zbog pomagala koja su im potrebna. Zato smatram prijedlog da se imovinski cenzus ukloni realnim i korektnim. Vaše gledanje boja je besplatno, a naš uređaj za iste košta 230 eura, naša kuhinjska vaga je 130 eura, znanstveni kalkulator 500 eura, geometrijski pribor 120 eura, itd. Da ne nabrajam dalje, shvaćate. 

Dragi vijećnici glasajte razumom, a ne stranačkom stegom. Razmislite o stvarima koje tražimo, napravite sami matematiku i donesite ispravnu odluku’, poručio je Tokić putem Facebooka.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)