Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
2:32 pm

UVERTIRA U OSNIVANJE TORCIDE: Gol karijere Ive Radovnikovića za nastavak sna o tituli

Na današnji dan 1950. godine Hajduk je ostvario jednu od ključnih pobjeda u osvajanju prvenstva bez poraza. Utakmicu je odlučio gol Ive Radovnikovića iz jedanaesterca, kojemu je prethodio prekršaj na Frani Matošiću. Hajdukov kapetan probio se u šesnaesterac s desne strane i, taman kad se spremao pucati, na njega su startali Cizarić i Drago Horvat te skrivili prekršaj za najstrožu kaznu.

Dinamovi igrači nisu mirno podnijeli odluku suca Nikolića. Okružili su ga pa se ovaj nakon žestokih prosvjeda otišao konzultirati s pomoćnikom Maričićem iz Zadra, koji je potvrdio da se radilo o prekršaju unutar šesnaesterca.

Radovniković je bio siguran realizator, pucao je snažno u lijevi kut i Hajduk je poveo s 1:0, što je bio i konačni rezultat utakmice. Bio je to najbitniji gol u njegovoj bogatoj karijeri, u kojoj je sakupio 475 nastupa i zabio 160 golova.

Zanimljivo je spomenuti da je kolo prije toga Dinamo na svom terenu pobijedio Crvenu zvezdu rezultatom 1:0, što je omogućilo Hajduku da se primakne na samo bod zaostatka za momčadi iz Beograda. Zagrebački Vjesnik je, kada je donio vijest o osnivanju Torcide (službeno će biti osnovana 13 dana kasnije), objavio i da su u toj grupi splitski studenti u Zagrebu koji su došli u Maksimir i zdušno navijali protiv Zvezde. Na stadionu je stvorena paklena atmosfera, gdje su gosti pali pred 30.000 gledatelja.

S derbija Hajduka i Dinama izdvojimo još da je briljirao Vladimir Beara, a uz njega i Frane Matošić. Ovom pobjedom je Hajduk ostao na bod zaostatka za Crvenom zvezdom, koja je s lakoćom pobijedila Naša krila.

Hajduk – Dinamo 1:0

SPLIT, 15. listopada 1950. – igralište Stari plac. Gledatelja 16.000. Utakmica 15. kola Prve savezne lige: Hajduk – Dinamo 1:0 (1:0). Sudac: Milan Nikolić (Beograd): Strijelac: I. Radovniković u 30. minuti (11m).

HAJDUK: Beara, Kokeza, Broketa, Luštica, Katnić, I. Radovniković, Šenauer, Matošić, Krstulović, Vukas, Arapović.

DINAMO: Stinčić, Delić, Drago Horvat, Pukšec, Ivica Horvat, Cizarić, Strnad, Režek, Dvornić, Čajkovski II, Benko.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)