Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
4:40 pm

THE FUTURE IS NOW Konferencijom o održivom turizmu, zelenoj i digitalnoj tranziciji Novalja obilježava 70 godina organiziranog turizma

Piše M.K.

Konferencijom #TURIZAM 2030 – ‘The future is now’ koja će se održati u srijedu 25. listopada u novaljskom Kulturnom centru Gozdenica, Grad Novalja i Turistička zajednica grada Novalje, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ličko-senjske županije i Hrvatske turističke zajednice slave 70. obljetnicu organiziranog turizma u jednom od najljepših jadranskih otočnih gradova.

Program započinje u utorak 24. listopada izložbom ‘Mi i naši gosti’ koja će se uz klapsku pjesmu i gastro prezentaciju ‘Novaljska tavula’ održati u Muzeju grada Novalje.

Na konferenciji, koja je zakazana za dan kasnije, gostovat će brojni stručnjaci, poduzetnici, politički dužnosnici te predstavnici obrazovnih institucija i lokalnih samouprava, a obuhvatit će brojna predavanja i rasprave na temu održivog turizma te zelene i digitalne tranzicije otoka.

Cilj konferencije je prepoznati prilike koje donose zelena i digitalna budućnost te uz očuvanje postojećih resursa i tradicije zajedno zakoračiti prema održivoj transformaciji turizma.

Uvodno predavanje imat će gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, dok je lista govornika – impresivna: svoja će zapažanja i stručna saznanja o turizmu izložiti ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, župan Ličko senjske županije Ernest Petry, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak kao i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te predstavnici Hrvatske turističke zajednice. Na kraju završna riječ pripast će županu ličko-senjskom Ernestu Petryu.

Istaknimo i to da je 25. listopada na programu svečano uručenje priznanja ‘Cvet arburože’ koje će se dodijeliti tvrtkama, organizacijama i pojedincima za najveća postignuća u turizmu grada Novalje.

Taj je svečani događaj zakazan za 18.00 sati u Kulturnom centru Gozdenica, dok će u 20.00 sati na Trgu Bazilike nastupiti Petar Dragojević.

Ova obljetnica nije samo proslava prošlosti, već i korak prema zajedničkoj budućnosti. Kroz dva panela raspravljat će se o održivosti, inovacijama i digitalnoj transformaciji turizma.

‘Budite svjedoci kako se tradicija i moderna tehnologija isprepliću kako bismo stvorili održivu turističku destinaciju. Posjetitelje očekuje inspirirajući program, učenje od stručnjaka iz industrije i prilika za povezivanje s istomišljenicima. Dođite u Novalju 24. i 25. listopada i proslavite s nama. Budite pokretačka snaga promjena koje želimo vidjeti u budućnosti’, naglasio je gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo.

I na kraju, kao posebnu zanimljivost ističemo izložbu pod nazivom Novalja kroz povijest ‘Naši gosti i MI’ na kojoj će se putem dokumenata i fotografija prikazati razvoj proteklih sedam desetljeća novaljskog turizma. Pozvani su svi stanovnici grada Novalje kao i svi gosti Novalje, a sudeći prema prikupljenim materijalima, bit će to i više nego privlačna, dakako i nostalgična izložba.

Paneli

Na velikoj svečanosti obilježavanja 70. rođendana novaljskog turizma održat će se i dva panela: ‘Turizam 2030’ – turizam za predstojeće desetljeće, te panel o zelenoj i digitalnoj tranziciji. U prvom panelu u središtu zanimanja bit će utjecaj nedavnih kriza na turizam, razvoj pametnih i održivih gradova kao što su Pula, Zadar, Mali Lošinj, Cres i Novalja, potpore EU za turizam kao i pokušaj dobivanja odgovora na pitanje: Što nam donosi novi Zakon o turizmu?

Uz čelne ljude hrvatskog turizma svoje će mišljenje tom prigodom iznijeti i gradonačelnici Novalje, Pule, Cresa te Malog Lošinja – Dabo, Zoričić, Gregorović i Kučić.

Zanimljiv je i sastav panelista drugog panela ‘Zelena i digitalna tranzicija’. Istaknimo predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Soptu, ravnateljicu Agencije za obalni i linijski pomorski prijevoz, Paulu Vidović, gradonačelnika Cresa Marina Gregorovića, kao i predsjednicu Pokreta otoka Maju Jurišić te članove projektnog tima ZEMC-a Krunu Fafanđela i Simona Ferjuca.

Program konferencije

24. listopada 2023. god.

Gradski muzej Novalja

18.30 sati – SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE – NOVALJA KROZ POVIJEST, uz gastro prezentaciju ‘Novaljska tavula’ i glazbeni program

25. listopada 2023. god.

Kulturni centar Gozdenica

9.30 sati – početak

POZDRAVNI GOVORI

– Gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo

– Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak

– Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica

– Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

– Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry

– Hrvatska turistička zajednica

UVODNO PREDSTAVLJANJE

Gradonačelnik Ivan Dabo

– Novalja 2030 – Vizija turističkog grada budućnosti

PANEL 1

TURIZAM 2030 – Turizam za predstojeće desetljeće: održiv, otporan, digitalan, globalan i socijalan

TEME:

– Utjecaj nedavnih kriza na turizam

– Razvoj pametnih i održivih gradova (Pula, Zadar, Mali Lošinj, Novalja)

– Potpore Europske unije za turizam

– Što nam donosi novi Zakon o turizmu?

– Pozitivni primjeri javno-privatne suradnje na kojima se razvijaju modeli i prenosive prakse za održivi turizam

Panelisti:

– Ministarstvo turizma i sporta, ministrica Nikolina Brnjac

– Hrvatska turistička zajednica

– Grad Novalja, gradonačelnik Ivan Dabo

– Grad Pula, gradonačelnik Filip Zoričić

– Grad Mali Lošinj, gradonačelnica Ana Kučić

– Grad Zadar, pročelnik za EU fondove, Ante Ćurković

– Fakultet političkih znanosti, prof. Domagoj Bebić

PANEL 2

ZELENA I DIGITALNA TRANZICIJA

Teme:

– Razvoj zelene i digitalne transformacije u svrhu prelaska na otporniji turistički ekosustav

– Digitalizacija u prometnoj povezanosti

– Ulaganja u otoke i prometnu infrastrukturu

– Primjeri energetski samoodrživih gradova i projekata

– Energetska samoodrživost Novalje

Panelisti:

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

– Grad Cres, gradonačelnik Marin Gregorović

– Jadrolinija, predsjednik Uprave, David Sopta

– Pokret otoka, predsjednica Maja Jurišić

– Projektni tim ZEMC, Kruno Fafanđel i Simon Ferjuc

– Agencija za obalni i linijski pomorski prijevoz, ravnateljica Paula Vidović

13.30 sati – Ručak

Hotel Olea

18.00 sati – DODJELA PRIZNANJA ‘CVET ARBUROŽE’

Najveća postignuća u turizmu grada Novalje

Kulturni centar Gozdenica

20.00 sati – Glazbeni program i domjenak

Koncert Petra Dragojevića

Trg Bazilike

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)