Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
5:55 pm

RECEPT Kolač od palente, badema i limuna

Piše M.K.

Naziv palenta ili polenta dolazi iz talijanskoga jezika koji je pak ovu riječ preuzeo od istoimene latinske riječi za ječmenu kašu. Palenta se uglavnom koristi kao prilog u ‘slanim’ jelima, a Fini recepti  su odlučili pripremimo ‘na slatko’.

Sastojci:

kukuruzna krupica, 200 g

maslac, 250 g

šećer u prahu, 300 g

jaja, 9

bademi, 100 g blanširanih

glatko brašno, 120 g

limun, 1

vanilin šećer, 10 g

aroma badema, 15 ml

Upute:

Blanširane bademe sameljemo, koricu limuna naribamo na fini ribež, a u zdjelicu odvojimo 6 bjelanjaka i dodamo 3 cijela jaja.

U posudu miksera stavimo omekšali maslac, dodamo šećer u prahu i izradimo pjenastu kremu.

Nakon 4-5 minuta u posudu miksera postupno dodajemo bjelanjke i jaja te miksamo još 2-3 minute.

Zatim dodamo mljevene bademe, kukuruznu krupicu, brašno, naribanu koricu limuna, vanilin šećer, aromu badema i miksamo još 2-3 minute.

Potom dobivenu smjesu premjestimo u, maslacem namašćen, kalup za kolače, rasporedimo ju i zagladimo te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 35-40 minuta.

Gotov kolač ostavimo da se malo ohladi, preokrenemo ga na podlogu za torte, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)