Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
11:41 pm

Posvojena djeca u Zambiji nalaze se u maloljetničkom zatvoru

Piše N.M.

Djeca posvojenih Hrvata koji se nalaze u Zambiji gdje im se sudi za navodnu trgovinu djecom, nalaze se, kako doznajemo od sugovornika iz Zambije, u maloljetničkom zatvoru gdje se smještaju i napuštena djeca koja žive na ulici.

Uz to su, dječaka odvojili od djevojčica. Naime, tri su hrvatska para posvojila djevojčice u dobi od godine i pol do četiri godine, dok je jedan par posvojio četverogodišnjeg dječaka. On je sad odvojen od djevojčica, što je za dijete velika trauma s obzirom da su djeca zajedno bila i u sirotištu u DR Kongu, nakon što su ih njihovi biološki roditelji odlučili dati na posvajanje, pišu 24 sata

Četvero djece koja su oduzeta njihovim posvajateljima 7. prosinca u Zračnoj luci u Ndoli, nakon toga su zambijske vlasti smjestile, no do danas nije bilo poznato gdje točno.

Kako se doznaje od dobro obaviještenih sugovornika Zambija nema domove za nezbrinutu djecu nego je riječ o maloljetničkom zatvoru u kojemu se istovremeno nalaze i dosta starija djeca koja su ulovljena s drogom ili u krađi, a koja su napuštena i žive na ulici. Ta starija djeca, sad su smještena zajedno s ovim malenima koji su kako smo naveli, oduzeti njihovim roditeljima koji su ih posvojili. 

Hrvatske vlasti još uvijek nisu posjetile djecu iako se radi o hrvatskim državljanima. 

Treba napomenuti kako djeca ne znaju engleski koji se priča u Zambiji, s obzirom da je u DR Kongo službeni jezik francuski. 

Prošlo je gotovo šest mjeseci, otkako su Hrvati uhićeni u Zambiji posljednji put vidjeli svoju posvojenu djecu. Djecu čija su posvajanja potvrdili i hrvatski sudovi, djecu koja su dobila sve hrvatske dokumente i koja su hrvatski državljani.

Gubi im se svaki trag otkako su ih zambijske imigracijske službe 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli uzeli njihovim posvojiteljima i odveli. I dok su njihove posvojitelje uhitili i smjestili u zatvor u kojemu su ukupno proveli 65 dana, zambijske vlasti djecu su smjestile na tajnu lokaciju i sve od tada nitko od predstavnika hrvatskih vlasti nije posjetio djecu.

Njihovi roditelji koji su ih posvojili čekaju završetak suđenja u Zambiji koje se nastavlja u petak i mjesecima su im na pameti samo djeca koju smatraju svojom, koju su posvojili, koja su ih već zvala mama, tata, koju su u Hrvatskoj čekale njihove sobe pune igračaka, odjeće, no ono što je daleko važnije, u Hrvatskoj su ih čekale bake, djedovi, tete, stričevi, ujaci, bratići i sestrične.

Svi ih s nestrpljenjem iščekuju preko pet mjeseci.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)