Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
1:40 pm

Hrvat i Srbin su im se upisali u povijest kluba, a sa stadiona im se može gledati ljudima u kuće i vrtove

Danas će se u 17.45 sati na Wembleyu u najskupljoj nogometnoj utakmici na svijetu sučeliti Luton Town i Coventry. Pobjednik tog ogleda će u idućoj sezoni povećati svoje prihode za nestvarnih 200 milijuna eura. Ako Luton pobijedi, Premierliga bi mogla dobiti živopisnu prinovu.

Luton Town nikad u svojoj povijesti nije igrao Premierligu, no godine neposredno prije njenog nastanka su najslavnije u povijesti kluba. Lutonovo najslavnije razdoblje u povijesti kluba počinje u sezoni 1982. godine kada osvajaju drugu ligu i plasiraju se u najelitniji razred engleskog nogometa. U debitantskoj sezoni u prvoj ligi strepe do samog kraja, no golom Radomira Antića u zadnjim minutama posljednjeg kola se spašavaju, te iz lige izbacuju Manchester City.

Iako će cijela Europa kasnije pamtiti Antića kao slavnog trenera i jedinog koji je trenirao i Barcelonu i Real, a tome je i pridodao dva mandata u Atletico Madridu, u Lutonu je on igračka legenda sa 100 nastupa od 1980. do 1984. godine. Uslijedile su godine stabilizacije, u kojima je Luton bio respektabilan prvoligaš, a kulminacija je uslijedila 1988. godine kada je Luton osvojio liga kup. Taj podvig mu je trebao donijeti prvi nastup u Europi, no zbog Heysela tih godina engleski klubovi Europi nisu vidjeli. Zanimljivo , i njihov današnji protivnik je godinu prije osvojio FA kup, ali mu je zbog istog razloga uskraćen nastup u Europi.

Luton je ispao iz lige u posljednjoj sezoni prije uvođenja Premierlige 1992. godine. Klub je dalje nastavio tonuti, a samo dno je dotakao 2009. godine, kada je ispao u Conference league, što je peti razred engleskog nogometa. Uspon Lutona je krenuo 2018. godine, kada  su iz League Two ušli u League One, a iduće sezone su iz League One ušli u Championship.

 U povijest Lutona se upisao i jedan Hrvat, naime najveći ulazni transfer u povijesti kluba im je iz HNL-a, kada su 2019. godine kupili vratara Rijeke Simona Slugu za 1,5 milijuna eura. Sluga je u Lutonu skupio 91 nastup, a od siječnja prošle godine je u Ludogoretsu.

Zanimljiva je priča i sa stadionom Lutona, Kenilworth Roadom, koji prima samo 10.356 gledatelja. Ako Luton svlada Coventry, Kenilworth Road će postati najmanji stadion u povijesti Premier lige. Taj rekord je do sada držao  Dean Court, dom Bournemoutha, s kapacitetom od 11.364 gledatelja, no veoma je upitno hoće li Premierliga dozvoliti Lutonu da igra na svom stadionu, budući da je Kenilworth Road smješten vrlo usko uz brojne obiteljske kuće. Poznat je ulaz na tribinu Oak Stand, odakle se sa skala može gledati ljudima u kuće i vrtove.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)