Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:31 am

BESPLATNA RADIONICA U SINJU Tradicionalno lončarstvo ručnog kola iz Potravlja

Piše A. A.

Nakon niza posjećenih edukativnih radionica Turistička zajednica grada Sinja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i u suradnji s Muzejom Cetinske krajine u Sinju, i ove godine organizira još jednu naziva ‘Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja’. Održat će se u petak, 3. studenog u 18 sati u prostorijama Muzeja Cetinske krajine u Sinju.

‘U uvodom dijelu ove edukativne radionice čut ćemo zanimljivo predavanje naših muzealaca koji će posjetitelje upoznati s lončarstvom i njegovom ulogom u razvoju kultura i civilizacija. Zatim će voditelj radionice Ivan Knezović, jedan od posljednjih majstora ovoga tradicijskog zanata, prezentirati izradu glinenog, zemljanog posuđa. Polaznici radionice, ako žele, moći će se i samostalno okušati u izradi glinenih posuda uz stručnu pomoć majstora Knezovića’, najavljuju organizatori. 

Ističu ujedno kako početci lončarstva ručnog kola sežu u 4. stoljeće prije Krista te da je selo Potravlje njegova kolijevka. Naime, stoljetnom tradicijom izrade zemljanog posuđa do Drugog svjetskog rata bavilo se pedesetak obitelji u selima Cetinske krajine a u samom Potravlju njih dvadesetak. Još je davne 1774. slavni talijanski putopisac Alberto Fortis ustvrdio kako su potravski grubi lonci izdržljiviji od onih iz njegove domovine.

‘To je bilo vrijeme kad su se u domaćinstvu upotrebljavale razne zemljane posude, lonci, bakre za kuhanje mlijeka ili za pripremanje pure – rijetke kukuruzne palente, ćupovi za držanje masla i kiseloga mlijeka, lonci za čuvanje vina, žita, škaldini – posude za nošenje žara, peke, cripnje – zvonoliki poklopci kojima se pokrivalo tijesto za pogaču ili neko drugo jelo na otvorenom ognjištu, pjati – tanjuri za serviranje jela, zdile – plitke zdjele, ruketnjaci – vrčevi za piće, muzine – male štedne kasice… Svaka je posuda imala naziv prema namjeni (bakra mlikarica, purarica, dubočica, … ). Danas se, uz neke tradicijske posude, izrađuju i one novih oblika i namjene, npr. amfore (za turističku prodaju), lonci za cvijeće – pitari te razni minijaturni oblici tradicijskoga posuđa koji se nude kao suveniri’, dodaju. 

Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja, napomenimo, nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Svi zainteresirani mogu svoje prijave poslati na e-mail: info@visitsinj.hr ili se prijaviti na broj mobitela 099 4500305 do petka, 3. studenog, u 12 sati ili ranije ako se popuni predviđeni broj sudionika. Sudjelovanje je besplatno. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)