Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
12:27 pm

Matijević traži da se građani uključe u kreiranje proračuna za 2024., predložit će iznos od 300 tisuća eura

Predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik Davor Matijević predložit će da se u proračunu osigura 300.000 eura za participativno budžetiranje. Odnosno, da se u najvažniji gradski dokument uključe građani. Uz Matijevića je bio Ante Bilić, SDP-ov gradonačelnik Trogira koji proračun kreira uz sudjelovanje građana.

– Splitski SDP se zalaže za participativno budžetiranje, uključivost, transparentnost i da građani sukreiraju proračun. Političari to obećavaju kad su u kampanji, a kad dođu na vlast, onda rade ovako kao i gradonačelnik Ivica Puljak u Splitu – rekao je Matijević. 

Naveo je kao primjer uvažavanja volje sugrađana referendum na Blatinama koji je proveo kao čelnik kotara na zadovoljstvo sustanara. 

Bilić je istaknuo kako su prije šest godina uveli direktnu demokraciju te da su tako realizirali preko 200 projekata po želji Trogirana. U tu svrhu su u proračunu osigurali oko 240.000 eura.

– Tako se ljude i educira i što je u čijoj nadležnosti, što može Grad, a za što su odgovorni drugi. To je možda najnapornijih 15 dana na terenu, ali i najkorisnijih. Preporučio bih svima da uvedu sudjelovanje građana u kreiranju proračuna – pozvao je Bilić. 

Matijević je dodao kako Marijana Puljak poziva nacionalnu vlast da uvede online izbore, što je napravila jedna europska država, a njen suprug kao gradonačelnik ne može održati Zbor građana i participativno budžetiranje. 

Upitan je Matijević i o novim optužbama na račun SDP-a da su partneri HDZ-a jer su kritizirali ‘licemjerje Ivoševića koji se nije zauzeo za spas pelegrinke kod investitora Small Malla, a na Gripama ‘izvodi performanse’.

– SDP nije promovirao ni zaposlio niti jednog HDZ-ovca. Osoba koja se nameće s parolom ‘Ili HDZ ili Hrvatska’ toliko ih je promovirala, od pročelnika do direktora. To je samo jedna mantra u nizu, a naslušali smo se priča, neka krene s projektima – odgovorio je predsjednik splitskog SDP-a.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)