Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
2:38 pm

ANALIZA PO POZICIJAMA Splićanima prednost u teoriji, ali i zadatak kako opet zaustaviti Božića

Košarkašima Splita i Zadra večerašnji prvi dvoboj finalne serije prvenstva Hrvatske bit će čak sedmi ovosezonski međusobni dvoboj. U dosadašnjim susretima dominirali su ‚žuti‘, nakon pobjede Zadrana u prvoj utakmici, momčad Srđana Subotića je nanizala pet uzastopnih pobjeda i samom tom činjenicom prometnula su u laganog favorita. I jedan i drugi trener su istaknuli prije utakmice kako sve ono što je bilo do sada se zaboravlja, a bitno je jedino ono što će se događati sljedećih dana. Subotić i Jusup smatraju kako nema previše nepoznanica uoči finalne serije, međutim sigurni smo da će obojica pokušati nekom sitnom taktičkom zamkom iznenaditi suparnika.  Možemo pretpostaviti da ni jedan ni drugi trener neće previše mijenjati u startnim petorkama. Subotić je u polufinalnoj seriji kretao ovako: Mavra – Shorter – Tišma – Vuko – Nelson. Jusup je u cijeloj playoff seriji startao s petorkom Lakić – Ramljak – Božić – Davis – Žganec. Evo naše analize kome dajemo prednost na papiru…

Pozicija 1: Mavra/Kalajžić – Lakić/Ramljak 4,5:3

Mavra je jedan od najboljih igrača Splita, ali i lige, nema sumnje kako je ogroman adut Srđana Subotića u borbi za naslov. S klupe ga najčešće mijenja Kalajžić, koji je igra konstantno dobro tijekom cijele sezone, a značajno je popravio i šut, pa se protivnički treneri sve rjeđe odlučuju puštati ga samog i preuzimati taj rizik. Zadrani praktički ni nemaju pravog razigravača, Lakić je starter, a često tu ulogu preuzima i Ramljak, do odlaska u inozemstvo sredinom sezone tu ulogu je uspješno odrađivao Jordano. Možemo s pravom reći kako je Jusup napravio pravi podvig uspjevši kompenzirati taj disbalans u momčadi, te odvesti momčadi u playoff ABA lige. Ipak, osjetnu prednost dajemo Splitovim playmakerima…

Pozicija 2: Shorter/Ukić – Ramljak/Mekić 4,5:4

Na nominalno šuterskoj poziciji u momčadi, Splićani imaju igrače koji su svakom protivniku mogu zabiti 20+ poena. Iskusni Shorter i Ukić, prije svega su karakterni košarkaši, pravi natjecatelji kakve bi svaki trener poželio u momčadi. Shorter ima još uvijek otvorene račune sa zadarskim Tornadom, međusobna podbadanja traju već neko vrijeme i bit će zanimljivo pratiti tko će na koncu podmiriti ceh. Zadarski kapetan Marko Ramljak, velika je uzdanica Danijela Jusupa, borbeni reprezentativac donio je svojom tricom pobjedu u prvoj utakmici polufinala protiv Cibone, a kao popunu na toj poziciji nakon odlaska Jordana, doveden je Makedonac Mekić. Nije se za sada previše isticao, ali finala znaju iznjedriti razne junake… Prednost i ovdje dajemo iskusnom splitskom dvojcu.

Pozicija 3: Tišma/Runjić – Božić/Drežnjak 3,5:5

I Tišma i Runjić su odigrali sjajne role u četvrtfinalnim i polufinalnim dvobojima protiv Bosca i Cedevite. Pogotovo se to odnosi na obrambeni doprinos Tišme u drugoj utakmici polufinala protiv Cedevite, te napadački učinak Lovre Runjića, koji je eksplodirao u drugom poluvremenu prve utakmice protiv istog protivnika i tako utabao ‘žutima’ prolaz u finale. Ipak, ako negdje zadarska momčad ima osjetnu prednost onda je to ovdje. Božić je bio MVP ABA lige, igrač je to koji u svakoj utakmici ‘pleše’ na granici triple-doublea, a s klupe ulazi Dario Drežnjak. Uz Ramljaka, Božić i Drežnjak, najjači su zadarski aduti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Subotić pokušati zaustaviti Božića, hoće li Vuki i Shorteru povjeriti taj zadatak ili će se odlučiti na neku treću opciju. Zanimljivo u jedinoj pobjedi Zadra nad Splitom u ovoj sezoni, Božić nije bio u sastavu. Prednost je ovdje svakako na strani Zadrana.

Pozicija 4: Vuko/Sullivan – Davis/Šantelj 4:3,5

Dva odlična, borbena igrača Splita pravi su ljubimci splitskih navijača. Vrlo često im se skandira s tribina, a po svemu oni to i zaslužuju. Vuko se dugo mučio s ozljedom, njegov povratak na teren se poklopio s mini krizom momčadi Srđana Subotića, ali ubrzo su i Vuko i Split krenuli s boljim igrama i spremni dočekuju završnicu lige. Sullivan je specifičan ljevak, uvijek nekako pronađe put do koša, ukrade napadački skok, a njegova požrtvovnost prepoznata je od strane navijača.  S druge pak strane, Davis je košarkaš koji je nominalno visoki igrač, međutim često traži vanjski šut, više nego unutarnju igru, dok Šantelj je zahvalan igrač, čija je uloga ograničena, ali u oskudnoj rotacija koju na raspolaganju ima Jusup, Šantelj je važan kotačić. Laganu prednost dajemo Splićanima.

Pozicija 5: Nelson/Jukić – Žganec 4:3,5

Sličan problem kao i na playmakerskoj poziciji, Zadrani imaju i na centarskoj. Pravog centra zapravo i nemaju, slično se može reći i za Splićane, koji su ipak nešto popunjeniji u reketu. Nelson svojom silinom, ali i vrlo dobrim šutom može iznerediti bilo kojeg protivnika, dok Jukić često zna dati s klupe podstreh momčadi i poenima i obrambenim i napadačkim skokom. Žganec je iskusni košarkaš, ima nebrojeno važnih utakmica u rukama, njegovo iskustvo će biti sigurno od koristi Jusupu. Međutim, zbog šire rotacije i ovdje ćemo laganu prednost dati ‘žutima’.

Trener: Subotić – Jusup 4:4

Jusup je trener koji je prošao više toga od mlađeg kolege Subotića, u svojim vitrinama ima cijeli niz trofeja sa Zadrom i Širokim Brijegom, nedostaje mu samo naslov kojeg toliko željno i strpljivo čeka. Ovo će mu biti peti pokušaj… S druge strane Subotić je na početku trenerske karijere, titula bi mu sigurno bila jak podstreh za nastavak, a s pet pobjeda u šest dvoboja protiv Danijela Jusupa pokazao je kako je njegova momčad u stanju doći do titule. Subotić je momčad posložio na pravi način, u finišu sezone ‘žuti’ izgledaju odlično…

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)