Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

Otočni dijalog: E-mobilnost

Piše A. A.

U sklopu projekta ‘Energetska tranzicija otoka’ Pokret Otoka organizira otočni dijalog o e-mobilnosti. Održat će se u srijedu, 25. listopada 2023., od 19 sati do 20.30 sati. Moći će se pratiti uživo Facebook stranici Pokreta Otoka.

Na dijalogu će se raspravljati o budućnosti e-mobilnosti, istražujući aspekte poput razvoja obnovljivih izvora energije, implementacije projekata temeljenih na zelenom vodiku, unapređenja javnog prijevoza te promicanja korištenja električnih vozila. Otočni dijalog okuplja stručnjake koji će zajedno istražiti održive pristupe i inovacije u mobilnosti, s fokusom na energetsku tranziciju otoka.

Ivan Zoković – ekspert za razvoj zajednica, zadruga i projekata obnovljivih izvora energije – bit će moderator. Aktivni je član Pokreta Otoka te zadrugar u tri zadruge: energetskoj zadruzi Apsyrtides na cresko-lošinjskom arhipelagu, zadruzi Novi otok na otoku Korčuli te Zeleno-energetskoj zadruzi u Zagrebu. Kreator je i projekta Križevački sunčani krovovi – prve solarne elektrane koju su putem crowdfundinga financirali građani. 

Sudjelovat će Filip Margan, voditelj projekta ‘Dolina vodika Sjeverni Jadran’. Voditelj je projekta ispred Ecubesa – slovenske tehnološke tvrtke, autora Doline vodika i član konzorcija s još 36 partnera iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Partneri će razvijati 17 različitih projekata u trajanju od šest godina. Lani su na natječaju Horizon dobili 25 milijuna eura bespovratnih sredstava, a procijenjena je vrijednost investicije u Dolini predviđena na gotovo 700 milijuna eura. Među najvažnijim je ciljevima projekta uspostava cjelovitog ekosustava temeljenog na zelenom vodiku u različitim sektorima, posebice onim industrijama koje se teško dekarboniziraju, ali i u teškom transportu. Predviđena je proizvodnja od najmanje 5000 t, od toga prekogranična razmjena mora iznositi barem 20%. Dolina vodika Sjeverni Jadran prva je transnacionalna dolina vodika na svijetu i proglašena je za najbolju dolinu vodika u EU-u u 2023.

Ivan Kundid, rukovoditelj sektora javnog gradskog prijevoza u Gradu Šibeniku, također je jedan od sudionika. Šibenski je magistar cestovnog prometa. Na trenutnoj funkciji posvećuje se razvoju kvalitetnih usluga i unapređenju sustava javnog prijevoza. Kroz svoju karijeru stekao je razumijevanje prometnih sustava i inovativnih tehnologija pa je tako prošle godine bio voditelj projekta uspostave JGP Šibenik i svojim vještinama doprinio renesansi JGP Šibenik, a sve u cilju poboljšanja mobilnosti i udobnosti građana

Tin Koren, još jedan gost, tajnik je udruge ‘Strujni krug’, osnovane 2019. u cilju promidžbe i poticanja korištenja i nabave električnih vozila kako bi se povećao njihov broj u Republici Hrvatskoj. Udruga je ujedno nacionalni predstavnik Hrvatske pri europskoj agenciji za elektromobilnost AVERE.

S Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci stiže Vedran KirinčićSa strašću prema tranziciji energije, djeluje kao energetski konzultant surađujući s privatnim i javnim sektorom, uključujući lokalne zajednice. Fokus mu je na razvoju planova za zelenu energetsku tranziciju, s posebnim naglaskom na dekarbonizaciji sektora prometa putem elektrifikacije voznog parka, promicanju elektromobilnosti te implementaciji obnovljivih izvora energije i rješenja za pohranu energije.

Otočni dijalog održava se u sklopu projekta ‘Energetska tranzicija otoka (ETO)’ i financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Partneri i financijeri projekta su: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Splitsko-dalmatinska županija, Općina Lumbarda, Grad Cres, LAG 5, Maslina Resort, Forte Solar d.o.o.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)