Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
6:55 pm

PROKULTURA Otvorenje izložbe ‘Irska i rađanje Europe’

Piše M.K.

Prokultura – Kuća jezika i kulture Peristil powered by OTP ponovno ugošćuje Veleposlanstvo Irske u Hrvatskoj. Ovaj put riječ je o edukativnoj izložbi ‘Irska i rađanje Europe’, posvećenoj isticanju vlastite uloge u izgradnji današnje Europe. 

Irska se pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, preteči Europske unije još 1973. godine, no njezino sudjelovanje u razvoju europskih identiteta datira više od tisuću godina unatrag. Nakon raspada Rimskog Carstva na Zapadu, Europljani su gradili na njegovim temeljima kako bi razvili vlastitu kulturu i identitet. Ovom izložbom predstavlja se velika i važna uloga Iraca u tom velikom pothvatu. 

Sveti Kolumbanus bio je prvi od irskih misionara i učenjaka koji su se udomili na kontinentu i oko 600. godine postao prvi koji je napisao ‘cijela Europa’ (totius Europae). On i njegovi sljedbenici pridonijeli su oblikovanju europske baštine koju Irska razvija i danas.

Dr. Damian Bracken sa Sveučilišta Cork i dr. Angela Byrne iz Ministarstva vanjskih poslova Irske su istraživali, napisali i kurirali izložbu koja obilazi Europu i svijet. Grafički dizajn izložbe uradio je Studio Suss. 

Uz prezentaciju Irske, izložbu će u utorak, 17. listopada u 12 sati otvoriti gospođa Frances O’Donovan, zamjenica šefa misije Veleposlanstva Irske. 

Nakon predstavljanja u Splitu, Prokultura – Opservatorij kulturnih politika izložbu će u ponedjeljak 23. listopada postaviti i u Kući jezika i kulture Onaion u Omišu.

Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split ističe kulturu i obrazovanje kao temelj svekolikog razvoja. Kroz svoje djelovanje i projekte ukazuje na važnost umjetnosti i baštine te znanja, općeg i specijalističkog, osobito onog upravljačkog u području funkcioniranja javnih politika. Kroz posljednja dva desetljeća Prokultura je ostvarila brojne projekte s različitim partnerima iz javnog života Hrvatske i inozemstva. Zahvaljujući prepoznavanju i potpori OTP banke i Grada Splita, svoj uspješni projekt Kuću jezika i kulture Onaion, Omiš, ponudila i na najljepšem trgu na svijetu, carskom Peristilu. Kulturno – kreativno središte HUB Kuća jezika i kulture (KJK) Peristil powered by OTP banka splitsko je sjedište Prokulture – Split, ujedno i projekt pokrenut s ciljem poticanja građana na život sa i u srcu svog tisućljetnog Grada. 

OTP banka d.d. veliku pažnju posvećuje povezivanju s lokalnim zajednicama i davanju podrške njihovoj afirmaciji i razvoju: od zapošljavanja lokalnog stanovništva do izravnog ulaganja u sport, zdravstvo, socijalne i obrazovne institucije, osobito kulturu. Kontinuirana podrška projektima Prokulture na Peristilu, u svojoj bivšoj poslovnici, dodatno je osnaživanje svih aktivnosti koje banka provodi kao dio svog društveno odgovornog poslovanja pokušavajući pridonijeti kvalitetnijem životu zajednica u kojima posluje. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)