Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
9:33 am

TRADICIONALNA KOLONIJA: 1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode

Piše P. I.

Šestu godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija ‘1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2023.’ u organizaciji Grada Kaštela, TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva poljoprivrede.

‘Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom na jedinstvenost i različitost ovog primjerka drveta može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime (‘Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata…’ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.), grada s bogatom kulturno-povijesnom baštinom koji njeguje tradiciju’, poručuju organizatori.

Turistička zajednica grada Kaštela će u četvrtak, 19. listopada,u 13 sati u Kaštel Lukšiću, u dvorcu Rušinac upriličiti gastro užitak – tradicijsku kaštelansku marendu uz Crljenak kaštelanski. Bit će i kušanje proizvoda od masline, usoljenih maslina i čaj od lista 1500 godina stare masline. 

‘Doprinos ove manifestacije je upravo na tragu strategije Turističke zajednice grada Kaštela da se turistima ponudi dodatni kulturno-gastro sadržaj van glavne turističke sezone. Ovim projektom TZG Kaštela se na inicijativu Turističke zajednice Županije SD uključila u ‘Mjesec hrvatskog turizma’, projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice. Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 30. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda posebno ćemo promovirati maslinu kao simbol mira, blagostanja, dugovječnosti, otpornosti te ljekovitosti i Mediterana’, dodaju.

Kolonija će trajati četiri dana od 10 do 16 sati i bit će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu. Gdje je vino i maslina tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Hrvatski kipari, izrađivat će skulpture od grana 1500 godina stare masline koja raste u Kaštel Štafiliću, jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. godine – rijetki primjerci drveta. U isto vrijeme slikari stvarat će svoja djela na temu masline. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Sve dane ulaz za posjetitelje je besplatan.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)