Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
12:34 pm

Europska komisija objavljuje natječaj ‘ImagineEU’ za srednje škole

Piše P. I.

Ove školske godine učenici u Hrvatskoj pozvani su da podijele svoje ideje kako učiniti Europu (još) boljim mjestom za život, uz mogućnost osvajanja putovanja u Bruxelles! Natječaj nadopunjuje komplet materijala ‘Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative’ kojega učitelji mogu upotrebljavati za upoznavanje učenika s područjima djelovanja Europske unije i građanima dostupnim alatima za angažman oko EU-a.

Učenici srednjih škola diljem EU-a pozvani su da se pridruže natječaju ImagineEU snimanjem i dijeljenjem kratkog videozapisa o inovativnoj ideji koja bi poboljšala njihovu zajednicu i koja bi mogla postati dio zakonodavstva EU-a.

Natječaj ImagineEU temelji se na konceptu Europske građanske inicijative, koja građanima Europske unije omogućuje aktivnu ulogu u utjecaju na politike i demokratske procese EU-a. Učenici koji će sudjelovati u natječaju potiču se da nauče više o EU-u te da razvijaju svoje vještine komunikacije i suradnje s pomoću nedavno izdanog kompleta materijala EGI-ja za škole.

Tko može sudjelovati?

Natječaj je otvoren za učenike zadnje dvije godine srednje škole u državama članicama EU-a. Videozapise (koji ne smiju biti duži od 3 minute) treba osmisliti i režirati skupina do 7 učenika iz iste škole, pod nadzorom jednog ili dva učitelja.

Nakon slanja, pogodni videozapisi bit će učitani na web-stranicu natječaja gdje će se gledatelje poticati na glasanje i podršku favorita.

Po dovršetku javnog glasovanja, najbolje će videozapise ocjenjivati žiri natječaja te će objaviti tri najbolja videozapisa.

Natječaj traje do 13.12.2023. Cjelokupna pravila natječaja, tehničke specifikacije videozapisa i pojedinosti prijave dostupni su na web-stranici natječaja.

Što je nagrada?

Tri pobjednička tima sastavljena od 7 učenika i 2 učitelja osvojit će putovanje u Bruxelles. Tijekom putovanja, učenici će imati priliku upoznati zastupnike Europskih institucija koje se bave EGI-jem te saznati više o ulozi tih institucija i povijesti EU-a.

Što je Europska građanska inicijativa (EGI)?

EGI je demokratski alat dizajniran za poticanje građana koji žive u različitim državama članicama Europske unije da zatraže promjenu u pogledu pitanja koja su im važna te na temelju kojih Europska komisija može predlagati zakone. EGI skupinama organizatora (iz najmanje 7 država članica) omogućuje predlaganje zakona koji potencijalno mogu oblikovati budućnost politika EU-a.

Nakon zakonske provjere, građani EU-a se tijekom godine pozivaju na pružanje podrške inicijativama. Kad inicijativa prikupi milijun potpisa te je odobre nacionalne vlasti, povjerenici odlučuju o službenom odgovoru na inicijativu ističući koje će mjere uslijediti, ako uslijede, i zašto.

Od 2012. registrirano je 103 inicijative europskih građana u područjima politike od okoliša, dobrobiti životinja, prijevoza i zaštite potrošača do socijalnih i temeljnih prava. Trenutačno se prikupljaju potpisi za 10 inicijativa, a 9 inicijativa primilo je službeni odgovor od Europske komisije.

Što je komplet materijala za EGI za škole ‘Demokracija EU-a na djelu’?

Interaktivni komplet materijala za EGI za škole osmišljen je kako bi srednjoškolci stekli znanja i vještine koje će im omogućiti da postanu aktivniji i angažiraniji građani EU-a. Komplet materijala sastoji se od četiri tematske cjeline, svaka s različitim fokusom, polazeći od općenitih informacija o Europskoj uniji do specifičnih informacija i aktivnosti povezanih s Europskom građanskom inicijativom. Komplet materijala za EGI dostupan je na svim službenim jezicima EU-a.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)