Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
3:08 pm

Splićani po gradu tragaju za zlatom – o čemu se radi?

Zlatna groznica trese Split – barem na nekoliko dana. No, za razliku od kalifornijske zlatne groznice iz 19. stoljeća, za ovu splitsku nisu potrebne lopate i kopanje po rijeci, već je do zlata moguće doći s malo snalažljivosti i brzim djelovanjem.

Radi se o nagradnom natječaju ‘Treasure Hunt Split 2023.’ kojeg organizira Centar Zlata – hrvatski trgovac investicijskim zlatom. O čemu se točno radi i kako doći do vrijednoga zlata, objašnjava direktor Centra Zlata Saša Ivanović:

‘Na pet različitih lokacija u Splitu postavili smo papiriće s jedinstvenim kodovima koje, ako ih pronađete, možete zamijeniti za zlatne poluge od čistog investicijskog zlata. Na ovaj način htjeli smo građanima približiti investicijsko zlato kao oblik imovine kojeg se isplati posjedovati, a u isto vrijeme pružiti i mogućnost avanturističke potrage za blagom usred Splita u kojemu odnedavno imamo i vlastitu poslovnicu.’

Gdje se nalaze vrijedne nagrade?

Vrijedni papirići s kodovima skriveni su na pet različitih lokacija diljem Splita. O kojim se lokacijama radi, moguće je saznati iz videa Centra Zlata u kojem su vidljive same lokacije. 

No, iako su skriveni papirići vidljivi na videu, za pronaći ih u stvarnosti bit će ipak potrebne vještine prepoznavanja i prostornog snalaženja tako da će zlato osvojiti samo oni najsnalažljiviji i najbrži.

Sretni dobitnici svoje će papiriće moći zamijeniti za švicarske zlatne poluge izrađene od 24-karatnog zlata u poslovnici Centra Zlata na adresi Ćirila i Metoda 38. 

Pravila nagradnog natječaja moguće je pronaći na ovom linku.

Što je investicijsko zlato?

Investicijsko zlato je standardizirano zlato u fizičkom obliku koje može biti u formi zlatnika ili zlatnih poluga visoke čistoće. Namijenjeno je dugoročnom ulaganju i štednji, a u posljednjih 20 godina cijena mu je u prosjeku rasla više od 8% godišnje, što je mnogim investitorima donijelo pozamašan prinos.

Zlatne poluge i zlatnici smatraju se tradicionalnom zaštitom vrijednosti od inflacije i kriza, a potražnja za njim posljednjih je godina u velikom porastu – kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. 

Ivanović tvrdi kako se upravo u Dalmaciji bilježi značajan trend povećane potražnje za zlatom, a razloge za to pronalazi u inflaciji i rizičnosti drugih oblika ulaganja:

‘Svi su već svjesni kako držanje novca u gotovini ili u banci nije isplativo u ovakvim vremenima pa se okreću ulaganju u nadi da zadrže kupovnu moć svoje imovine. Nekretnine su u zadnje vrijeme preskupe, dionice i fondovi rizični pa ne čudi što sigurno utočište sve veći broj ulagača pronalazi upravo u zlatnim polugama i zlatnicima’, tvrdi Ivanović.

U svakom slučaju, sretni pronalazači zlata na splitskim ulicama moći će biti zadovoljni nagradom – polugom od čistog investicijskog zlata iz Švicarske.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)