Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
12:45 pm

DRAGAN LJUTIĆ: Prosperitet akademskog sporta ovisi o sportskoj infrastrukturi

Piše P. I.

U organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) sinoć je otvoren UniSport Finals 2023. Otvaranju su prisustvovali: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, predstavnici hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, kao i čelnici krovnih sportskih udruženja.

Kako je među ostalim istaknuo predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, ‘ovo je najveći multisportski događaj u Hrvatskoj u ovoj godini’ na kojem se u dva dana sportskih natjecanja okupio 1161 student sportaš iz 17 visokoškolskih ustanova, a koji se natječu u 12 sportova.

Osim sportskih natjecanja, danas je održana i tribina pod nazivom: ‘Razvoj i perspektiva akademskog sporta’ na kojoj su doneseni strateški zaključci. Kao što je u svom izlaganju istaknuo rektor Sveučilišta u Splitu i zamjenik predsjednika Rektorskog zbora, prof. dr. sc. Dragan Ljutić: ‘prosperitet akademskog sporta ovisi o sportskoj infrastrukturi’.

– Posljednja istraživanja pokazuju da su Hrvati jedna od najdebljih europskih nacija. S druge strane, postoji veliki interes za sportom i rekreacijom što dokazuje i najveći broj sudionika ovogodišnjeg UniSport Finals. Zahvalni smo Ministarstvu turizma i sporta na čelu s ministricom Nikolinom Brnjac koja prepoznaje vrijednosti Hrvatskog akademskog sportskog saveza i njegovih projekata, međutim ako želimo zadržati motivaciju i razinu hrvatskog sportskog duha potrebna je u svakom sveučilišnom gradu nova sportska dvorana – istaknuo je predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Haris Pavletić.

Osim navedenog, sudionici su se složili da je za novi iskorak nužno povećati sustavno financiranje akademskog sporta koje će doprinijeti i povećanju programa zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja, te ostvarivanju ciljeva Nacionalnog programa sporta 2019.-2026. i Nacionalne razvojne strategije 2030.

Osim vodećih ljudi hrvatskog sporta, na tribini su sudjelovali broji rektori, prorektori, dekani i prodekani kao predstavnici akademske zajednice. Prema programu sutra je predviđena dodjela odličja i svečano zatvaranje UniSport Finals 2023.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)