Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
9:39 pm

Australka provela 20 godina u zatvoru zbog pogrešne optužbe da je ubila četvero svoje djece

Piše N.M.

Kathleen Folbigg, koja je prije dva desetljeća završila u zatvoru zbog smrti svoje četvero djece nedavno je dobila potpuno pomilovanje i puštena je na slobodu. Danas je pobjeda znanosti, a posebno istine, rekla je Folbigg nakon izlaska iz zatvora.

Iako je Folbigg uvijek tvrdila da je nevina, 2003. godine porota australskog suda zaključila je da je Folbigg tijekom desetljeća nasmrt ugušila svako svoje dijete. Folbigg je proglašena krivom u tri točke optužnice za ubojstvo i jednu točku za ubojstvo iz nehata, čime je stekla reputaciju ‘najgore žene serijskog ubojice’ u povijesti Australije, prenosi Zimo.

Znanost, međutim, sada smatra da je mutacija u genu CALM, koja pogađa jednu osobu na 35 milijuna, uzrokovala smrt njezinih dviju kćeri putem rijetkog sindroma zvanog kalmodulinopatija.

Poznato je da samo 135 ljudi diljem svijeta ima tu mutaciju, tako da je slučaj obitelji Folbigg vjerojatno jedini slučaj u Australiji. Isto tako, druga mutacija mogla bi biti odgovorna za smrt njezina dva sina.

Optužnica protiv Folbigg prvenstveno se temeljila na posrednim dokazima, odnosno njezinim dnevničkim zapisima. U svom je dnevniku napisala da je progoni krivnja zbog svih njih i detaljno opisala svoje borbe s majčinstvom. No u stvarnosti nije bilo dokaza o gušenju ili ozljedama djece.

Napredak u tehnologiji genskog sekvenciranja kasnije je omogućio znanstvenicima da istraže mutacije gena CALM. CALM1, CALM2 i CALM3 tri su gena koja kodiraju esencijalni protein kalmodulin. Znanstvena studija iz 2020. godine otkrila je da su Laura i Sarah imale dvije nove mutacije CALM2, koje su strukturno promijenile njihov kalmodulin.

Dvije kćeri imale su respiratorne probleme prije smrti, što može prethoditi iznenadnoj srčanoj smrti kod djece.

Dvojica sinova, Caleb i Patrick, nisu imala CALM mutacije, pokazalo je navedena studija. Međutim, imali su jednu kopiju mutiranog BSN gena. Otprilike polovica miševa s tom mutacijom umire prije šest mjeseci i svi imaju ponavljajuće napadaje. Ta mutacija mogla bi objasniti Patrickovu sljepoću i epileptične napadaje, kao i njegovu ranu smrt.

Sve više znanstvenih dokaza potaknulo je zahtjev za pomilovanje Folbigg.

Presuda Folbigg temeljila se na tvrdnji da je vjerojatnost da četvero djece iz jedne obitelji umre prirodnom smrću toliko malo vjerojatna da je gotovo nemoguća. To je pogrešna logika, navodi se u peticiji.

Pokrenuta je druga istraga, što je dovelo do puštanja Folbigg iz zatvora 5. lipnja 2023. godine. Ako njezina osuda bude poništena na Kaznenom prizivnom sudu, mogla bi tužiti vladu za milijunsku odštetu.

Tijekom svog boravka u zatvoru Folbigg je uvijek mislila na svoju djecu i tugovala za njima.

Posljednjih 20 godina, koliko sam bila u zatvoru, uvijek sam mislila i zauvijek ću misliti na svoju djecu, tugovati za njima, nedostajat će mi i užasno ću ih voljeti, rekla je Folbigg.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)