Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
7:20 am

INTERVJU ‘Dosta mi znači nagrada od navijača, a mislim da će Hajduk biti puno bolji!’

Mario Tičinović već je četiri godine stanovnik Mostara. Uživa u Zrinjskom koji je protekle sezone osvojio dvostruku krunu. Potvrda dobrih igara i statusa za ‘Tića’ stigla je i od navijača Zrinjskog koji su mu uručili nagradu ‘Filip Šunjić – Pipa’. 

– Normalno da mi to znači. Nema ništa bolje od toga. To je valjda potvrda da sam se trudio. Uvijek dajem sve od sebe i ne razmišljam o nagradama. Manje se brinem o sebi, uvijek gledam da je ekipi bolje. Tu sam u četiri godine već tri puta produžio ugovor. Moje je samo da radim i dajem na 100% – priča nam Tičinović, a zatim se dotakao netom završene sezone.

– Bilo je teško, iako smo na kraju uvjerljivo osvojili prvenstvo s 20 bodova ispred Borca. Dok smo igrali Europu odgađali su nam utakmice. Kada smo ispali od Slovana, imali smo prvenstvene utakmice svaka tri dana. Teško koja ekipa može izdržati takav ritam. Imali smo najgori raspored, četiri derbija, ali smo prava ekipa i sve smo izdržali.

Koja je tajna uspjeha Zrinjskog?

– Kostur ekipe je uvijek isti, sedam-osam starijih igrača koji se nadopune s dva-tri mlađa. Najbitnije je da se momčad ne mijenja, da ostane ista. Ima pet šest-šest ekipa koji su konkurentni, Sarajevo i Borac vjerojatno imaju i više novaca nego mi. Ali, uprava radi dobro. Sve je krenulo od dolaska Jakirovića. Stigao je na polusezoni, završili smo peti, to je za Zrinjski bila katastrofa. Rekao je da želi napraviti svoju ekipu gladnih igrača. Zaslužan je jer je izabrao pravu ekipu. Dobar posao radi i u Rijeci. Čovjek zna što radi.

Je li vas iznenadilo što je otišao u Rijeku?

– Nije, kada vidiš da je netko kvalitetan i da se tako radi što drugo očekivati. Normalno da će ići u bolju ligu.

Nakon Jakirovića stigao je Krunoslav Rendulić. Koliko je on mijenjao dobitnu formulu?

– Nije se puno toga promijenilo. Svaki trener ima svoje ideje. Dao nam je svoj pečat i pobjednički mentalitet.

Je li Nemanja Bilbija vaš Livaja?

– Je, on je kapetan pravi lider. Nikad nije ozlijeđen. U 16 metara je glavni.

Ima li u Zrinjskom igrača za Hajduk?

– Ima sigurno. Mi bi s ovom ekipom u Hrvatskoj bili među četiri ekipe sigurno, čak i u top tri. Na pripremama smo igrali s hrvatskim klubovima. Sve smo pobijedili.

S obzirom na to da ste osvojili naslov u drugom pretkolu Lige prvaka mogući su dueli s Dinamom. Kakve bi vam bile šanse u tim dvobojima?

– Mislim da je Dinamo slabiji nego prijašnjih godina i da bi imali šanse. Iako, ja ne razmišljam protivniku. Smatram da moramo gledati sebe. Uostalom, igrali smo protiv Slovana, bili smo bolji i na kraju nesretno ispali.

U karijeri si igrao za Hajduk, Nordsjaelland, Lokeren i Zrinjski. Gdje ti je bilo najbolje?

– Najviše sam uživao u Danskoj. Mislim da neću takav nogomet nikad više igrati. Igrala se Liga prvaka, iako bilo mi je i u Belgiji dobro.

U Danskoj si od ofenzivca postao defenzivac, od krila si postao bek. Kako je do toga došlo?

– Igrao sam na krilu, ali se ozlijedio kapetan lijevi bek. Stavili su me na tu poziciju, a nedugo potom i na mjesto desnog beka. Kada sam stigao u Dansku promijenio sam stil igre. Učili su me kretnjama, a trener mi je bio aktualni danski izbornik Kasper Hjulmand. 

Bi li mijenjao išta u karijeri?

– Taman kada sam potpisao ugovor s Hajdukom, Inter je došao po mene. Tad sam imao 16 godina. Nisam htio ići, cijela obitelj bi se u tom slučaju morala preseliti sa mnom Hajduk mi je ponudio ugovor, to je svima san. Možda je tako trebalo biti. Nemam za čim žaliti. 

Koliko danas uspiješ pratiti Hajduka?

– Hajduka pratim uvijek. Jednostavno, Hajduka moraš gledati. Do prije zadnje četiri utakmice i finala kupa, ljudi i dalje nisu bili zadovoljni. Koliko sam vidio digli su se na kraju sezone. Leku znam iz Belgije, vodio je tri kluba i svugdje je bio dobar. U Hajduku je veliki pritisak, izgubiš dvije i to je odmah problem, nemaš pravo na grešku. Mislim da je protekla sezona Hajduka na kraju bila uspješna te da će biti puno bolje. Leko je upoznao svakog igrača.

Možda je upoznao sve igrače, ali igrači baš i nisu željeli upoznati njegov sustav s trojicom u posljednjoj liniji. Kako ti gledaš na to iz igračkog kuta?

– Da bi igrao formaciju 3-4-3 ili 3-5-2 trebaš imati igrače za to. Ako nemaš igrače to se ne može igrati. Kada je bio u Bruggeu nazad je imao tri gladijatora, a na boku su mu igrala krila. Oni su bili jako ofenzivni te se nisu morali ni vraćati u obranu jer je trojica nazad sve hvatala. U Hajduku toga nema, uostalom svi su mogli vidjeti koliko su stoperi griješili ove sezone. 

Kakvi su osobni planovi?

– U Mostaru mi je lijepo, osjećam se kao doma. Ako Bog da i ove godine uđemo u grupnu fazu nekog europskog natjecanja to bilo odlično. Klub je počeo ulagati u infrastrukturu, liga će isto biti zanimljiva – zaključio je Tičinović. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)