Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:10 am

Iz Gastro dana Regionalnog centra kompetentnosti proizašao najbolji recept za uspješnu budućnost Splitsko-dalmatinske županije

Piše P. R.

Završili su Gastro dani Regionalnog centra kompetentnosti tijekom kojih su splitska dica proteklog tjedna prezentirala jela koja bi se slobodno mogla naći i u ponudi restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Sve je počelo u ponedjeljak, 9. listopada, kada je u restoranu Velum otvorena manifestacija ‘Dica kuvaju’, kao jedna u nizu aktivnosti kojima Turističko-ugostiteljska škola Split, zahvaljujući projektu uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva popularno nazvanim FitSplit – Future In Tourism, sudjeluje u Mjesecu gastronomije u organizaciji Turističke zajednice grada Splita.

Manifestaciji su, među ostalim, nazočili splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sporta Tomislav Đonlić, direktorica TZ-a grada Splita Alijana Vukšić i direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš te brojni partneri i uzvanici. Djeci su u stvaranju sinergije između tradicije i modernog pristupa hrani, koktelima i slasticama pomogli poznati chefovi Hrvoje Zirojević, Toni Miloš, Ivan Temšić i Gorana Milaković, proslavljeni koktel majstor Jure Vojković te vrhunska slastičarka Ana Kontak.

Župan Boban je naglasio kako je riječ o sinergiji već istaknutih masterchefova i onih koji će to ubrzo postati zahvaljujući projektu uspostave RCK vrijednog 9.864.689,68 EUR / 74.325.504,37 HRK, a kojeg u stopostotnoj vrijednosti financira Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. 

‘RCK je trenutno investicijski najveći projekt u Splitu. Benefiti projekta bit će impozantni za sve koji rade u turizmu i ugostiteljstvu jer će RCK imati svoj hotel i restoran u kojima će djeca moći prezentirati svoj rad. Njihov talent rezultat je i rada kadra škole, riječ je o kolektivu koji je na ponos županije’, poručio je Boban na otvorenju Gastro dana RCK. 

Dan kasnije, učenici su počastili svoje nastavnike, a u srijedu i ravnatelje. Prije velike završnice koja je u petak okupila sve koji su pomogli u organizaciji događaja, učenici su u četvrtak uz podršku nastavnika i mladog chefa Antonija Mišičina pokazala vještine i veliko srce kuhajući za djecu i roditelje iz udruge Anđeli. 

‘Ponosna sam na rad naših učenika i nastavnika, koji su najbolji promotori naše škole i zahvalna svim chefovima, partnerima, medijima, turističkim zajednicama, Gradu Splitu, Ministarstvu turizma i sporta, a osobito Splitsko-dalmatinskoj županiji koja nam je neizostavna podrška u svim projektnim aktivnostima. I za kraj hvala Anđelima što su bili naši dragi gosti jer su zahvaljujući njima naša djeca naučila da je za budućnost hrvatskog turizma, pored neizostavnih kompetencija, potrebno i veliko srce’, istaknula je Andrea Bilandžić, voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK. 

O posebnosti manifestacije ‘Dica kuvaju sa srcem’ govorio je i zamjenik župana Stipe Čogelja.

‘Događanja su to koja čovjeka ispune pozitivnom energijom! Uz ovakvu ekipu iz Turističko-ugostiteljske škole, ugostitelje i sezonu, budućnost je osigurana. Mi ćemo dati svoj udio u kolaču i uvijek biti uz njih. To je najbolji recept za uspješnu budućnost naše županije’, naglasio je Čogelja. 

Simboličnom porukom: ‘Dragi Anđeli, hvala što ste nam omogućili da danas budemo najbolja verzija sebe’, srednjoškolci u koje se vrijedi ugledati, zahvalili su pojedinačno svakom uzvaniku.

‘Bilo nam je izrazito zahtjevno u kuhinji, ali sve se na kraju isplatilo kada smo vidjeli osmijehe na licima djece. Sudjelovanje na ovakvim manifestacijama doista je važno i za naš budući rad, kako bismo prošli što više kuhinja i pronašli se u onoj kojoj nam odgovara’, rekao je učenik Ante Vidačković

Iz njegove izjave jasno je kako Turističko-ugostiteljska škole učenicima donosi mogućnost izbora s obzirom na to da je riječ o iznimno traženim zanimanjima s deficitom na tržištu rada. Ta atraktivna zanimanja današnjice uskoro će se predavati u školi iz budućnosti. Naime, paralelno s projektom, čiji je cilj unaprjeđenje ljudskih potencijala, provodi se i komplementarni infrastrukturni projekt u sklopu kojeg se gradi nova zgrada škole.

‘Sljedeće godine ispod Marjana dobit ćemo jednu velebnu zgradu, novu školu s hotelom i dva restorana. Bit će to mjesto za školovanje budućeg kadra koji će prenositi sve ono što Split i Dalmacija mogu ponuditi. U protekle tri godine uložili smo veliki napor u organizaciju brojnih manifestacija otvorenog tipa s ciljem promocije zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu’, istaknuo je ravnatelj škole Ivo Bilić

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Turističko-ugostiteljske škole Split.


Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)