Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
10:36 pm

PEKARSKA RAČUNICA ‘Cijene su kruha premale, mogle bi dodatno rasti’

Piše A. A.

Imamo najnižu stopu inflacije od veljače prošle godine. Cijene hrane u blagom su padu – u usporedbi s prošlim mjesecom niže su neznatnih 0,6 posto. U padu je cijena ulja, brašna, pšenice, pa i struje, no i dalje s druge strane jedemo skupi kruh. U odnosu na 2021., prema podacima FINA-e, pekari su ostvarili triput veću dobit.

Cijena kruha i pekarskih proizvoda zarolala se na više, a pšenice i brašna na niže. Pekarski su proizvodi nikad skuplji, iako su pšenica i brašno 50 posto jeftiniji nego lani. Ovo je pekarska računica…

‘Brašno je jeftinije, ali ostale sirovine nisu jeftinije. Primjerice, cijena kvasca puno je veća, odnosno duplo veća nego prije dvije godine, cijena je soli duplo veća. Nije samo brašno jedina sirovina u pekarstvu’, naglasio je za RTL Danas Drilon Samahodaj, suvlasnik pekarnice u Zagrebu.

Iako su već sad za mnoge građane cijene napuhane, one bi mogle dodatno rasti. Trenutačne razine, tvrde pekari, nisu održive.

‘Cijene kruha i sada su premale. Vjerojatno će ići još gore. Nema mjesta za snižavanje cijena, kruha pogotovo’, naveo je Samahodaj.

‘Ako ćemo cijenu kruha gledati kroz cijenu pšenice, onda bi cijena trebala ići dolje. Međutim cijena kruha ne sastoji se samo od cijene pšenice, tu su i ostali inputi. Nije realno za očekivati pad cijene kruha u dogledno vrijeme’, istaknuo je Robert Jurišić, agroanalitičar.

Ipak, na krilima inflacije pekarska industrija snažno je rasla u protekloj godini. Ukupni prihodi veći su 23 posto, neto dobit im je čak tri puta veća. Prema podacima FINA-e, preklani su zaradili 27 milijuna kuna, lani čak 87 milijuna.

‘Mi moramo napomenuti da 2021. nije referentna godina, to je godina pandemije i izostanka turističke sezone kad ovaj sektor bilježi svega 21 milijun kuna dobiti što je 80 posto manje nego godinu ranije. Kada bismo uzeli referentnu godinu 2019., kao što to radimo s turizmom, tada bi rezultati 2022. bili daleko nepovoljniji’, upozorila je Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

Tada bi profitabilnost bila ispod 1,5 posto, što uvjerava struka, i nije nekakav spektakularan rezultat. Od ukupnog broja pekara, s dobitkom je poslovalo njih nešto malo manje od 70 posto.

‘Ti znači da u tom sektoru postoji dosta tvrtki koje nisu uspjele pozitivno poslovati u prošlom razdoblju, što znači da u ovom sektoru ima dosta problema’, kazala je Barišić.

Statistika je jedno, a stvarno stanje nešto potpuno drugo – tvrde pekari.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)