Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
9:48 am

GRAĐANSKA INICIJATIVA: ‘Imamo preslik ugovora za Small Mall, sad je jasno zašto nam ga je Grad odbijao dati’

Građanska inicijativa Split obavijestila je predsjednika Gradskog vijeća Željka Domazeta i lokalne parlamentarce kako su došli do preslika ugovora oko prava građenja vezanog za Small Mall, unatoč tome što im je Banovina ‘uskratila pravo na pristup informaciji bitnoj za utvrđenje zakonitosti davanja u zakup nekretnina u vlasništvu države’.

Nakon što su do traženog dokumenta došli iz drugog izvora, dostavljaju ga Gradskom vijeću.

– Iz ugovora je očigledno da on ne može činiti pravni osnov za davanje u zakup više od 750 metara kvadratnih nekretnina Republike Hrvatske, jer se odnosi na pravo građenja na svega 30 metara četvornih zemljišta koje se ne može prenijeti na treće osobe bez odobrenja HŽ-a – objašnjavaju. 

Dodatno, tvrde, Grad Split nema baš nikakva prava i obveze po tom ugovoru, jer ih je u cijelosti prenio na novog investitora Insula d.o.o. kada je kao suinvestitor istupio iz projekta građenja garažno-poslovnog objekta Centar Bonačić-Mediteran i sklopio s novim investitorom aneks ugovora. Po tom aneksu iz 2003. godine, investitor samostalno uređuje imovinsko pravne odnose s HŽ-om.

– Time ujedno postaje jasno da je Grad Split dostavu preslika Ugovora br. D-75 odbio samo kako bi spriječio dokazivanje da taj ugovor ne daje ovlaštenje Gradu Splitu za davanje u zakup nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske društvu Small Mall protuzakonito, time štiteći posve suprotna tumačenja zamjenika dogradonačelnika Bojana Ivoševića objavljena u njegovoj osobnoj javnoj objavi na internetskoj društvenoj mreži – prozivaju vlast. 

Promatran u širem kontekstu, idu i dalje, ovaj slučaj pokazuje da se sadašnja vlast, osim što nije ispunila predizborno obećanje o transparentnosti i vladavini prava, ponaša neodgovorno i nezrelo u vođenju grada te ne postupa u skladu s javnim interesom, nego dopušta dogradonačelniku Grada Splita da sebi pripisuje ovlasti upravljanja nekretninama Republike Hrvatske koje ex lege pripadaju Vladi. 

Još je problematičnije, napominju, što takvim postupanjem i gradonačelnik za sebe očito uzurpira ovlaštenja koja pripadaju premijeru Republike Hrvatske. 

– Umjesto da su svi građani Splita i cjelokupna javnost zbog ovakvog postupanja već od Grada Splita dobili priznanje o prekoračenju ovlaštenja, raskid ugovora o zakupu i javne isprike, nalazimo se pred situacijom u kojoj će dokazivanje protupravnog i nezakonitog postupanja očito biti nužno pokrenuti pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske – zaključuju.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)