Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
3:45 pm

Do stana uz stambeno zadrugarstvo

Piše N.M.

Pod nazivom ‘Stambene zadruge i društvena tranzicija’ u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli održana je vrlo zanimljiva tribina u organizaciji Zadruge Otvorena arhitektura i Zadruge za etično financiranje uz lokalnu podršku Saveza udruga Rojca. Na tribini su sudjelovali sociolog Ivon Pavlović iz Zadruge za etično financiranje, arhitekt Antun Sevšek iz Zadruge Otvorena arhitektura te stručnjak za procjenu rizika Zoran Sikora iz Zadruge za etično financiranje. Tribinu je moderirao Ivan Vadanjel, arhitekt iz Zadruge Otvorena arhitektura, javlja Glas Istre.

Tema tribine bila je tranzicija iz tržišnog modela stanogradnje i apartmanizacije, prema stambenoj politici koja se temelji na stvaranju dugotrajnog fonda priuštivih stambenih jedinica u javnom i zadružnom vlasništvu. Model združenog stanovanja kakav se ovdje predlaže temelji se na suradnji stambene zadruge i jedinice lokalne samouprave na čijem području gradi stambena zgrada. Lokalna samouprava putem prava građenja Zadruzi ustupa zemljište na dugoročno korištenje, od 50 – 100, a stambena zadruga preuzima zadatak financiranja i vođenja gradnje te upravljanja izgrađenom stambenom zgradom. Na taj se način omogućuje stvaranje fonda priuštivih stanova. Lokalna samouprava zadržava vlasništvo i kontrolu korištenja javnog zemljišta, kroz sudjelovanje u radu nadzornog odbora stambene zadruge, čime se sprječava privatizacija društvene imovine te ostale potencijalne spekulacije.

Uvjete korištenja javnog zemljišta definira lokalna samouprava koja po potrebi može propisati maksimalnu dopuštenu visinu mjesečnog najma, iznose maksimalnih primanja zadrugara, obavezu uključivanja građana i građanki iz raznolikih društvenih skupina i sl. Izgrađena stambena zajednica je u vlasništvu stambene zadruge, a njeni članovi imaju udio u ukupnom vlasništvu zadruge te pravo korištenja stambenih i zajedničkih prostora u skladu s Ugovorom. Stanarsko pravo je doživotno s mogućnošću nasljeđivanja.

Riječ je o modelu kolektivnog vlasništva i kolektivnog upravljanja stambenim prostorom koji promiče inovativnu viziju gradnje i stanovanja te promiče načela demokratičnosti, participacije, održivosti, zajedništva, raznolikosti, solidarnosti i brige za zajednicu, transparentnosti i aktivnosti te daljnji razvoj.

Zadružno stanovanje u velikom broju europskih zemalja predstavlja jedan od najkvalitetnijih i održiv model priuštive stambene izgradnje. U kontekstu sve manje zastupljenosti programa javne stambene izgradnje i uslijed dominacije špekulantskog tržišta nekretnina, zadružni model omogućuje dugoročnu sigurnost stanovanja. Ključna prednost ovakvog modela je naglašena neprofitna priroda, budući da je osnovni cilj osiguravanje bitno nižih prosječnih cijena stambenih kvadrata u odnosu na tržišne. Financijska pristupačnost stambenog prostora primarno se postiže izuzimanjem ekstraprofita u procesu gradnje te osiguravanjem povoljnog zemljišta od strane jedinice lokalne samouprave.

Prva faza, prije same provedbe projekta jest analiza i edukacija, predstavljanje modela zadružnog stanovanja JLS-u i zainteresiranoj javnosti, a ovo je predavanje zoran primjer. Dionici cijelog modela bili bi stanari, združeni u stambenu zadrugu, Mreža zadruga – MOBA Housing, konzultantski tim te jedinice lokalne samouprave.

– Iznimno je važna suradnja s lokalnom upravom i samoupravom, jer ona daje zemljište. Bez toga nema ničega, a financijski centri trebaju prepoznati da je ovo priča koja dolazi. Svijet se mijenja, a problem je prepoznat i tu će se stvari mijenjati brže nego što se trenutno čini – rekao je Sikora.

Više informacija o ovom modelu možete pronaći na web stranici www.otvorena-arhitektura.hr.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)