Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
6:40 pm

Kaštelanska vesela vina predstavljena u Rušincu

Piše M.K.

Sedam tematskih tjedana Kreativnog proljeća završava manifestacijom Jazz, vino i čokolada, a prva od dvije planirane večeri održana je sinoć u okrilju Rušinca. Organizatori iz klastera za održivi razvoj ZORA posjetiteljima su omogućili uživanje u tradicijskim jelima i izvrsnim vinima lokalnih vinara, piše Portal Grada Kaštela.

Cjelokupan doživljaj sinoć je bio usmjeren na vesela vina, a na samom početku večeri predstavljeno je veselo vino Opollino vinara i vinogradara Jakova Bedalova.

‘Izvorni recept, opol i roksa, u omjeru 1:1, zatim dva, tri deca prošeka, dosta limuna i to je to’, odao je Jakov Bedalov te dodao: Nakon dva desetljeća priče o kaštelanskom crljenku postigli smo da turisti imaju doživljaj vina u Kaštelima. Tu sad imamo i pet, šest kušaonica, gosti traže našu priču i našu tradiciju. Ovakvi događaji su odlični za promociju, s time se pozicioniramo u medijima, ljudi čuju za nas, jer nama su jako važni i naši ljudi. Podiže se ta kultura vina, dolazi nova mlađa generacija koja voli priču o vinu, koja se druži uz vino, pa kušaju razna vina, tako da se cjelokupna slika gradi i podiže’.

S tim se slaže i priznati i nagrađivani vinar i vinogradar Neven Vuina: ‘Turisti su oduševljeni, kako Kaštelima tako i kaštelanskim vinima. Tajna je u dobrom vinu koje je došlo radom, učenjem, trudom, ali najvažnija je edukacija. Ovakve manifestacije doprinose tome, pa se tako i naši domaći ljudi sve više približavaju kulturi pijenja vina, prelaze s onih demijana i otvorenih vina na butelje’.

Osim vina Jakova Bedalova i Nevena Vuine, mogla su je još kušati i vina Ivana Radunića, Marina Milana, Emila Novaka i Ivana Kovača.

Na cjelokupnu večer osvrnuo se i Srećko Radnić, organizator ovog događaja: ‘Manifestaciju smo počeli s kaštelanskim veselim vinima, do sada smo slavili crljenak s cijelom Hrvatskom, sada je red da proslavimo i sva ostala kaštelanska vina za koja legenda kaže da su sva vesela vina. To su sve tradicijske kaštelanske sorte, babica, maraština, kaštelanska kupaža raznih sorti je nadaleko poznata. Imamo u ponudi plavac, dobričić je nešto što nas izdvaja od ostalih, pa recimo vlaška, imamo pošipa koje nije naše tradicionalno, ali je tradicionalno dalmatinsko’. 

Na pitanje o pružanju doživljaja turizma Srećko kaže: ‘Kroz naš Kreativni tjedan i Tjedan kreativnih industrija reklamirali smo novo doba turizma. Mi već gotovo desetljeće propagiramo ekonomiju doživljaja i na kraju smo došli do transformativnog turizma. Zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu, osmislili smo edukaciju za Menadžera doživljaja za koju se nadamo da ćemo je u narednu godinu pripremiti i to po prvi put ovdje u Dalmaciji’.

Za gastronomski doživljaj pobrinuo se ovogodišnji pobjednik u spremanju jela od boba i sipe Željko Buotić: ‘Napravili smo srdele u umaku s limunom, zatim marinirane inćune, rižoto s brbavicama i brujet od inćuna. Tajna ovakvih jela je u omjerima s dalmatinskim začinim, stavi se našeg dobrog vina i bijeloga i crnoga i ne može se pogriješiti’.

Svoje dojmove na cijelo Kreativno proljeće podijelila je direktorica turističke zajednice grada Kaštela, Nada Maršić.

‘Skoro dva mjeseca smo u ovoj priči, u promociji Kaštela na različite načine, ali uvijek nam je naglasak na gastronomiju, bavili se biciklizmom, planinarenjem ili nečim trećim, uvijek su tu prisutni i hrana i kaštelanski crljenak. Ova predzadnja večer ovog zadnjeg tjedna je baš posvećen kaštelanskoj gastronomiji i kaštelanskim vinima. Večeras imamo desetak naših izvrsnih vinara i spremljeno je nekoliko tradicijskih jela koje su jeli naši stari, tu je i jazz, jer pričamo o jazzu, vinu i čokoladi, bit će i nešto čokolade pa ćemo svi zajedno uživati u ovom kraju Kreativnog proljeća, pa nastavljamo odmah s pripremama za Kaštelansko zabavno i kulturno ljeto i neće biti stajanja što se tiče događanja u Kaštelima. Ljudima je zanimljivo sunce i more, zato su i došli, kulturno povijesna baština, naši muzeji, iznajmljivanje bicikla, šetnje po brdima, naše tematske staze, i svi trebaju piti i jesti, a ako im mi ukažemo na baš našu tradiciju koja je i nama zanimljiva, naravno da oni to žele probati, a ako je to izvrsno onda je to dodatni plus i dodatni motiv dolaska i Kaštela i u Hrvatsku, i to je doživljaj koji će oni ponijeti sa sobom’, kazala je Maršić.

Ovu večer upotpunila je glazba banda La Blanche, a manifestacija završava večeras na istom mjestu pod nazivom Čokoladni poljubac i Pozdrav vinu, kada se spajaju dvije večeri u jednu, zbog nedjeljne utakmice hrvatske reprezentacije. Početak je u 21 sat.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)