Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
1:21 pm

NAKON NIZA KRITIKA Hrvatske ceste pokrenule reviziju istraživanja, gledaju kako ipak smjestiti vjetrobrane na most preko Cetine

Nakon prave salve kritika, Hrvatske ceste zatražile su reviziju istraživanja koje je pokazalo da most preko Cetine u Omišu ne može primiti vjetrobrane zbog svojih tehničkih karakteristika. 

Projekt kojim je obuhvaćena izgradnja mosta Cetina nije podrazumijevao postavljanje vjetrobrana tako da nisu obuhvaćeni lokacijskom i građevinskom dozvolom, kažu u HC-u. 

‘U okviru realizacije ugovora Hrvatske ceste provele su opsežna eksperimentalna istraživanja u zračnom tunelu radi razmatranja mogućnosti postavljanja vjetrobrana na most. To nije bio dio projekta, već je riječ o inicijativi Hrvatskih cesta kao jedna od mogućih mjera zaštite od vjetra. 

Rezultati istraživanja bit će poslani na reviziju kako bi se utvrdili tehnički uvjeti i mogućnosti za vjetrobrane. Pokrenut je postupak jednostavne nabave za reviziju, a pozivi su dostavljeni renomiranim tvrtkama. Dvije su bile zadužene za istu stvar kod izgradnje Pelješkog mosta’, navode u Hrvatskim cestama. 

Ističu kako je Pelješki most jedini most na državnim cestama s ugrađenim vjetrobranima, dok su ostali projektirani i izvedeni poput mosta Cetina u Omišu. 

‘Ni nedavno u promet pušteni most Ston nema vjetrobrane te se u periodima jakog vjetra ograničava brzina kretanja vozila putem inteligentnih sustava upravljanja’, kažu u HC-u. 

Otkrili su kako je u tijeku i izrada analize kojom će se definirati upravljanje prometom u uvjetima jakog vjetra. 

‘Cesta će biti opremljena inteligentnim transportnim sustavima. Upravljanje prometom odvijat će se iz Centra za nadzor prometa, a ovisno o brzini vjetra prije svega će se ograničavati brzina kretanja vozila, što je po praksi na ostalim mostovima najviše korištena mjera, dok će se iznimno po potrebi i zabraniti promet pojedinim skupinama vozila.’

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)