Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
10:45 pm

JOŠ TRAJE POTRAGA ZA PODMORNICOM Među putnicima je navodno i britanski milijarder

Piše M.K.

Podmornica kojom su turisti krenuli u razgledavanje olupine Titanika nestala je u ponedjeljak u Atlantskom oceanu. Potraga je u tijeku, piše Dnevnik.hr.

John Mauger iz Obalne straže SAD-a navode da snage čine sve što mogu kako bi ‘locirale i spasile’ one na nestaloj podmornici.

Obalna straža je izvršila službenu pretragu, koriste i avione koji su na tom području. Kanadske oružane snage također raspoređuju snage na mjestu događaja.

Na pitanje novinara o identitetu nestalih osoba, Mauger nije htio odgovoriti.

Potraga otežana

Mauger je područje u kojem se odvija potraga opisao kao zabačeno, što otežava traganje.

‘Često se oslanjamo na komercijalne tvrtke čiji brodovi budu prvi na mjestu događaja’, rekao je, dodajući da je američka obalna straža u kontaktu s brodovima u tom području.

Dodao je da je potraga još složenija zbog činjenice da nestalo plovilo možda nije ponovno izronilo, što je prisililo obalnu stražu da koristi sonar za pretragu ispod površine mora.

U podmornici pet osoba

Američka obalna straža navodi da je u podmornici bilo pet osoba s kojima je komunikacija prekinuta otprilike sat i 45 minuta nakon zarona.

Male podmornice povremeno vode turiste i stručnjake u razgledavanje olupine.

Tvrtka OceanGate koja upravlja nestalom podmornicom navodi da ‘istražuje i mobilizira sve opcije’ kako bi sigurno vratila posadu.

Dodaju da su primili opsežnu pomoć ‘nekoliko vladinih agencija i tvrtki koje istražuju oceane’ da ponovno uspostavi kontakt s podmornicom.

U podmornici i britanski milijarder

Britanski istraživač i 58-godišnji milijarder Hamish Harding, rekao je u nedjelju da će se pridružiti najnovijoj ekspediciji OceanGate. Navodno se pridružio timu.

Dodao je da tim na brodu uključuje ‘nekoliko legendarnih istraživača, od kojih su neki obavili više od 30 urona do Titanika od 1980-ih’.

Navodi da će ovo putovanje ‘vjerojatno biti prva i jedina misija s posadom na Titanik’ ove godine zbog ‘teških vremenskih uvjeta’.

250.000 dolara za izlet

OceanGate Expeditions, privatna tvrtka koja postavlja podmornice za ekspedicije na duboko more, nedavno je na svojim društvenim mrežama objavila da je jedna od njihovih ekspedicija ‘u tijeku’.

Tvrtka gostima naplaćuje 250.000 dolara na svojoj osmodnevnoj ekspediciji.

U podmornici može biti pet osoba. Potpuno ronjenje do olupine, uključujući spuštanje i izron, traje osam sati. Ima mogućnost održavanja na životu peteročlane posade tijekom 96 sati. Putuje brzinom od oko 5,5 milja na sat, piše BBC.

Titanik, najveći brod svog vremena, udario je u santu leda na svom prvom putovanju od Southamptona do New Yorka 1912.

Od 2200 putnika i članova posade više od 1500 ih je poginulo.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)