Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
12:35 pm

Štukature za uređenje interijera: Spoj prošlosti i suvremenosti

Piše N.M.

Zidne lajsne, poznate kao štukature ili bordure, postale su nužnost u modernom uređenju interijera. To su dekorativni elementi od različitih materijala koji se postavljaju na zidove ili stropove. One su spoj prošlosti i sadašnjosti, nazvane ‘moderna klasika’, jer imaju dugu povijest, ali se i savršeno uklapaju u suvremene prostore. Nekada su štukature izrađivane od pozlaćenog gipsa, dok se danas koriste izdržljivi moderni materijali poput HD polistirena visoke gustoće (HDPS) ili stiropora za naše štukature.

Zidne štukature možemo podijeliti prema tome kako se uobičajeno postavljaju – reljefirane štukature za ‘okvire’, ravne štukature, štukature za zaštitu zida i stropne štukature. Na zidu je bolje koristiti kvalitetne štukature od otpornog materijala poput polistirena (HDPS). Na spoju zida i stropa, štukature od običnog stiropora su dovoljne, jer su teže dostupne i manje podložne oštećenjima.

Štukature za okvire

U posljednjih nekoliko godina, ovaj način postavljanja štukatura postao je iznimno popularan, inspiriran prošlim vremenima te daje elegantan i klasičan izgled. Okvire možete postavljati na više načina – može biti jedan veći okvir koji se proteže od zida do stropa ili jedan manji okvir ispod, a veći iznad, pri čemu nema strogih pravila. Također, vrlo efektan je i stil dvostrukog okvira, gdje se jedan okvir nalazi unutar drugog koji se koriste za fotografije i ogledala.

Ravne štukature

Ovaj tip štukatura je najpogodniji za postavljanje na zidu, bilo okomito ili vodoravno te one pružaju vrlo suvremen izgled interijeru. Ako se koriste vodoravno, ponekad je dovoljno postaviti jednu ‘ravnu crtu’ dužinom zidova u prostoriji kako bi se postigao efektan izgled. Ove štukature su također pogodne za razdvajanje dvije boje ili dva načina dekoriranja na istom zidu. Posebno su efektni u uskim i praznim hodnicima, dajući im dojam luksuza. Osim što služe kao ukras ili dekoracija na zidu, štukature ravnog oblika mogu se koristiti i za zaštitu zida od udara naslona stolica. Lajsne napravljene od HD polistirena su dovoljno otporne na udarce i slučajna oštećenja da mogu obavljati tu funkciju.

Dekoracije od stiropora

Ove štukature se postavljaju visoko na spoju zida i stropa. Često ih koristimo kako bismo prikrili manje nesavršenosti na tom spoju, ali također izgledaju izvrsno i kada su postavljene iz čisto dekorativnih razloga. Možete koristiti lajsne od visokokvalitetnih materijala poput polistirena ili poliuretana, no ako su vam takve lajsne preskupe, sasvim će zadovoljiti i one od stiropora. Štukature od stiropora mogu biti ravnog, minimalističkog dizajna ili bogato reljefirane u različitim širinama. Prilikom odabira modela stropne štukature, važno je uzeti u obzir visinu prostorije u koju ih želite postaviti. Širine lajsni mogu varirati od 2 cm pa sve do 15 centimetara. U nižim prostorijama (do 2,6 metara) široke lajsne od desetak centimetara mogu izgledati nezgrapno, stoga su više namijenjene visokim interijerima.

Rozete za lustere

Kada je riječ o štukaturama, važno je spomenuti i stropne rozete za lustere koje se često koriste u istim interijerima u kombinaciji s njima. Postoji širok izbor rozeta koje možete koristiti kao dekorativni element zalijepljen na zid, čisto radi estetskog učinka.

Stropne ploče od stiropora

Stropne ploče od stiropora kao dekoracija nisu trenutno vrlo popularne kao nekada. Međutim, one se i dalje često koriste kako bi se prikrili manji nedostatci na stropovima, poput pukotina ili oštećenja. Ove ploče obično dolaze u dimenzijama 50 x 50 cm i dostupne su u različitim modelima. Postavljanje ovih ploča vrlo je jednostavno, obično se postavljaju pomoću ljepila.

Postavljanje štukatura

Lajsne za zidove i stropove od polistirena se lako postavljaju uz pomoć brzo sušećeg montažnog ljepila, a za popunjavanje spojeva i nesavršenosti koristi se akrilni silikon. Treba pripaziti da ljepilo koje se koristi za lajsne od stiropora odgovara tom materijalu. Štukature se jednostavno režu ručnim alatima, a držač za lajsne može biti koristan pri rezanju pod kutem. Skiciranje rasporeda lajsni prije početka postavljanja je preporučljivo radi preciznosti. Građevinski laser može biti od velike pomoći. Ako je rad zahtjevan ili osoba nema iskustva, možda je najbolje prepustiti posao stručnjacima. Postavljanje štukatura nudi mnogo varijanti, a unikatan izgled zida vrijedi truda i pažnje.

Bojanje lajsni

Sve zidne lajsne treba obavezno prebojati kvalitetnom perivom bojom, poput akrilne ili lateks boje, radi lakšeg održavanja i čišćenja od nakupljene prašine. Preporučljivo je odabrati jaku, kontrastnu boju koja će dodatno istaknuti štukature, ili se može odabrati boja usklađena s ostalim zidovima. Ako se štukature ne obojaju, treba imati na umu da postoji opasnost od blagog žućenja tijekom vremena.

Za više praktičnih ideja o odabiru proizvoda, uređenju i drugim temama, posjetite Oluk blog o savjetima za uređenje interijera i odaberite dekoracije koje će savršeno nadopuniti vaš dom.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)