Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
1:57 pm

Grlić Radman: Snažna odlučnost međunarodne zajednice ključna za brz i cjelokupan oporavak Ukrajine

Piše P. I.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je danas na panel raspravi drugog dana Konferencije o obnovi Ukrajine u Londonu, gdje je najavio nadolazeću Međunarodnu donatorsku konferenciju o humanitarnom razminiranju Ukrajine, koja će se održati u listopadu ove godine u Zagrebu.

‘Hrvatska vrlo dobro razumije zahtjevnost zadatka izgradnje ratom razorene zajednice, a razminiranje je preduvjet bez kojeg se ne može započeti obnova i oporavak. U tom procesu Ukrajina će trebati svu našu pomoć, uključujući aktivan angažman i donacije države, ali i našeg privatnog sektora, kao i nevladinih organizacija koje razvijaju i provode programe upozoravanja na mine i pružaju potporu žrtvama. Hrvatska već pomaže Ukrajini u tom pogledu: prošle godine započeli smo suradnju s UNDP-om u Ukrajini, što je rezultiralo zajedničkim projektom protuminskog djelovanja u vrijednosti od 4 milijuna eura’, istaknuo je ministar.

Kazao je kako je Hrvatska prepoznata kao jedna od vodećih zemalja u razminiranju od strane Europske komisije te će pružiti svoje stručno znanje o protuminskom djelovanju zajedničkom odgovoru EU-a na ukrajinske potrebe razminiranja. Hrvatska je također imenovala svog stručnog predstavnika u međunarodno Upravno vijeće novoosnovanog Centra za humanitarno razminiranje Ukrajine. A uz to, hrvatske nevladine organizacije već provode programe podizanja svijesti o minama za ukrajinsku djecu, te se trenutno radi na razvoju novih programa psihološke podrške najranjivijim društvenim skupinama u Ukrajini.

‘Hrvatska se uslijed ratnih operacija tijekom Domovinskog rata suočila sa značajnim sigurnosnim problemom, zagađenošću dijela kopnenog područja minskoeksplozivnim sredstvima. Stoga Hrvatska predstavlja uzor za oporavak od rata te je od primateljice međunarodne pomoći postala pružateljice iste’, istaknuo je ministar Grlić Radman. 

Naglasio je kako samo snažna odlučnost i predanost međunarodne zajednice može osigurati brži put obnove Ukrajine i cjelokupni oporavak. Ponovio je pritom predanost Hrvatske svim budućim nastojanjima usmjerenim na nastavak naše potpore Ukrajini i njezinom hrabrom narodu koji zaslužuje živjeti u miru i sigurnosti.

Grlić Radman sudjelovao je na panelu zajedno s ministrom vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Jamesom Cleverlyem i ministricom gospodarstva i inovacija Litve Ausrine Armonaite.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)