Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
10:20 pm

BOKS Sjajna pobjeda Petra Krešimira Kneževića i skandalozna eliminacija Marka Miluna

Piše M.K.

U nedjelju, 25. lipnja 2023. na 3. Europskim igrama u Krakovu mladi Petar Krešimir Knežević u polusrednjoj kategoriji do 71 kg sjajnom pobjedom plasirao se u osminu finala, dok je Marko Milun u superteškoj kategoriji skandalazno zaustavljen odlukom bez presedana australskog suca u ringu, javlja Hrvatski boksački savez.

Naš najmlađi reprezentativac, 19-godišnji Zadranin Knežević (Sv. Donat) u 1/16 finala kategorije do 71 kg Europskih igara u Krakovu izborio je veliku, dosad i najveću seniorsku pobjedu na međunarodnoj sceni – svladao je u dramatičnom, pravom triler-meču, neizvjesnom do posljednjeg zvuka gonga, Rumunja Cosmina Daniela Hermiziua i plasirao se među 16 najboljih u osminu finala!

Mladi Zadranin slavio je s naizgled sigurnih 5:0 zahvaljujući tome što je jednoglasno dobio posljednju treću rundu.

Knežević je u izjednačenoj, taktički odlično vođenoj borbi prvu rundu dobio podijeljenom odlukom s 3:2. Drugu rundu istim rezultatom 3:2 dobio je Rumunj Hermiziu i borci su potpuno poravnati, sa 19:19 kod svih pet sudaca, ušli u presudne tri minute.

Knežević je u prve dvije runde tehnički s distance kontrolirao pokušaje nižeg, snažnog i plećatog rumunjskog reprezentativca koji je vrebao priliku za brzi prilazak i opasne serije udaraca.

O kvaliteti mladog Rumunja Hermiziua dovoljno govori to što je nedavno na Svjetskom prvenstvu u Taškentu upisao tri pobjede i borio se u četvrtfinalu za medalju!

U odlučne tri minute naš Petar Krešimir pokazao je zavidnu čvrstinu i stabilnost, energično je nametnuo ritam u posljednjoj rundi, ulazio u nesmiljene razmjene i čišće pogađao čvrstog, snažnog Rumunja za na kraju siguran trijumf!

Petar Krešimir Knežević je seniorski prvak i prvak Hrvatske U-22 do 71 kg, ove godine osvojio je i broncu uz dvije pobjede na uglednom Beogradskom pobjedniku, no trijumf na Europskim igrama i plasman u osminu finala je najveći seniorski uspjeh. Čestitku Petru Krešimiru i njegovom treneru Mariju Preskaru!

Knežević će se u 1/8 finala boriti s vrhunskim francuskim prvakom MakanVie Traoreom koji je u prvoj borbi uvjerljivo sa 5:0 u sve tri runde svladao reprezentativca Kosova Behramija.

Petar Krešimir Knežević protiv Francuza Traorea borit će se u utorak, 27. lipnja 2023. godine.

Marko Milun je eliminiran iz natjecanja skandaloznom odlukom suca u ringu, Australca Sulejmanija koji je šokantno, bez konkretnog razloga prekinuo meč i omogućio engleskom favoritu Deliciousu Orieju prolazak u osminu finala superteške kategorije +92 kg!?

Australski sudac Sulejmani prekinuo je meč sredinom druge runde, navodno zbog posjekotine i krvarenja našeg Miluna, bez konzultacije s liječnikom, premda je naš reprezentativac bio apsolutno sposoban za borbu, što kategorički tvrde i svi u našem taboru.

Nikad nije zabilježeno da se zbog takve uobičajene boksačke ozljede, bez i obilnijeg krvarenja, prekida meč!?

Marko, njegov trener Leonard Pijetraj, izbornik Kristijan Hodak i Franjo Kristić ostali su u potpunom šoku, kao i svi ostali, a ni engleskom kutu nije bilo jasno što se događa i zbog čega Australac prekida meč. Premda je već odluka da australski sudac sudi meč engleskom favoritu i prvaku Commonwealtha dovoljno skandalozna i ostavlja mnogo upitnika, pogotovo nakon ovakvog naprasnog prekida meča na štetu boksa i sporta, a najviše naravno našeg Marka Miluna.

Hrvatski prvak u superteškoj kategoriji i jedini naš osvajač medalje na prošlim Europskim igrama u Minsku 2019. godine Milun od prve sekunde je engleskom prvaku Orieju (brončanom s posljednjeg Europskog prvenstva i prvaku Igara Commonwealtha 2022.) dao do znanja da neće prihvatiti podređenu ulogu u meču.

Žustro se suprotstavio, nametnuo otvoreni okršaj i nije dopustio da ga viši Englez izgura na svoju distancu.

U tvrdim, žestokim sudarima u prvoj rundi obojica boksača, Orie i Milun, morali su zbog posjekotina na intervenciju kod liječnika i obojica su nemilice nastavili oštri okršaj.

Orie je u posljednjim sekundama prve runde dočekao neopreznost Miluna i plasirao mu zadnji desni direkt koji je Australac u ringu odmah presudio za brojanje Marku. To je i presudilo bodovanje u prvoj rundi, jednoglasno sa 10:9 u korist engleskog aduta.

U drugoj rundi Milun je još pojačao tempo, sve opasnije prijetio i zadavao muke Englezu, dok australski sudac nije pričekao da prođe pola druge runde i pošalje obojicu boksača u kut bez da je zatražio mišljenje liječnika – prekid koji se boduje do tog trenutka, što je otišlo na stranu Engleza Orieja sa 4:0 (jedan sudac bodovao je do tog trenutka neodlučeno 19:19)!

Hrvatska u osmini finala i nastavku borbi u kvalifikacijama za Olimpijske igre zasad ima četvero predstavnika: Saru Beram, Marka Čalića, Gabrijela Veočića i Petra Krešimira Kneževića, dok Nikolina Ćaćić i Dea Bolanča tek trebaju odraditi svoje prve mečeve.

Ponedjeljak, 26. lipnja 2023. veliki je dan za hrvatski boks u Krakovu – u osmini finala nastupa čak četvero naših predstavnika: Nikolina Ćaćić, Sara Beram, Gabrijel Veočić i Marko Čalić!

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)