Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
8:59 am

Udruga Mentor iz Splita proslavila 15 godina rada uz Festival mentalnog zdravlja

Piše P. I.

Od 10. do 12. listopada udruga Mentor organizirala je Festival mentalnog zdravlja, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja i obilježavanja 15 godina uspješnog rada. Udruga Mentor je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2008. godine, sa sjedištem u Splitu čiji su projekti i programi usmjereni na brigu za mentalno i fizičko zdravlje djece i mladih te njihovo poticanje na aktivno sudjelovanje u zajednici, zatim na podršku i osnaživanje roditeljskih vještina, te na unaprjeđenje kompetencija stručnjaka koji rade s djecom i mladima.

‘Festival je bio jedinstvena prilika za građane da osvijeste važnost brige za mentalno zdravlje i da se upoznaju s radom naše udruge. Na Svjetski dan mentalnog zdravlja naša grupa mladih volontera održala je volontersku akciju ‘(Iz)baci stres, prihvati izazov’ na Splitu 3 u kojoj je sudjelovalo 50-ak građana. Istovremeno su održana ‘Mentorova otvorena vrata’ tijekom kojih su građani posjetili udrugu i imali priliku razgovarati s našim stručnim suradnicama o tome na koji se način i sami mogu bolje posvetiti vlastitom zdravlju’, poručuju iz udruge.

U sklopu proslave održana je izuzetno informativna i živa panel rasprava na Filozofskom fakultetu u Splitu. U samom uvodu, voditeljica ureda udruge Mentor Jasna Vejić, kratko je izložila pregled postignuća Mentora u ‘prvih’ 15 godina: preko 7000 izravnih korisnika (djece i mladih, roditelja i stručnjaka), 56 projekata i 50 volontera.

Panel koji je uslijedio okupio je stručnjake iz različitih sektora koji su zajedno razgovarali o temi koja je postala sve važnija – briga za mentalno zdravlje građana. Moderatorica panela bila je predsjednica udruge Mentor, Marija Mojaš-Andrijašević, pedagoginja i gestalt psihoterapeutkinja. Panelistice koje su se pridružile raspravi obuhvatile su različite perspektive i iskustva: Tihana Maglica (Grad Split), Zrinka Perić (Centar za Posebno Skrbništvo), Marija Pustak (Prirodoslovna škola Split), Ružica Nenadić Lisica (Caritas Splitsko-makarske Nadbiskupije), Katarina Anđić (Obiteljski centar Split). Rasprava je pokazala da briga o mentalnom zdravlju građana zahtijeva sveobuhvatni pristup i suradnju različitih sektora društva. Panelistice su iznijele niz važnih zaključaka:

Jačanje stručnih službi u školama: Postavljeno je pitanje važnosti stručnih službi u školama kao ključnog faktora u brizi za mentalno zdravlje mladih. Edukacija i podrška u obrazovnom sustavu ključni su za prevenciju i rano prepoznavanje problema.

Obitelj u centru interesa: Panelistice su istaknule da obitelj treba biti u središtu brige o mentalnom zdravlju, a obitelji treba pružiti potrebno znanje i podršku. Naglasak je stavljen na početak, s patronažom i brigom o mentalnom zdravlju djece od najranije dobi.

Nedostatak stručnjaka za mališane: Primijetilo se da postoji nedostatak stručnjaka koji rade s djecom predškolske dobi u kontekstu mentalnog zdravlja.

Uloga obitelji i tehnologije: Stručnjaci su istaknule i to kako su se uloge u obitelji promijenile s razvojem tehnologije. Društvene mreže su postale mjesto gdje si mladi često samodijagnosticiraju probleme te tako zaobilaze podršku stručnjaka.

Djeca u sustavu socijalne skrbi: Panelistice su prepoznale posebne izazove vezane uz djecu koja su u sustavu socijalne skrbi. Naglašeno je da su njihovi problemi često još teži i zahtijevaju poseban pristup i podršku.

Potreba za Nacionalnom strategijom: Rasprava je ukazala na nedostatak koordinirane nacionalne strategije za brigu o mentalnom zdravlju. Panelistice su izrazile potrebu za boljom usklađenošću i pravcem u tom području.

Briga za mentalno zdravlje kao stil života: Panelistice su zaključile da briga za mentalno zdravlje nije samo trenutačna edukacija, već stil života koji se prenosi na buduće generacije. Svi su pozvani na aktivno sudjelovanje u promicanju važnosti brige za mentalno zdravlje.

Panel rasprava jasno je pokazala da briga za mentalno zdravlje građana zahtjeva multidisciplinarni pristup i široku društvenu podršku. Panelistice su naglasile da svaki pojedinac može doprinijeti pozitivnim promjenama u zajednici i da je briga za mentalno zdravlje stil života kojeg trebamo svi promicati.

Nakon panela održana je i filmska večer za roditelje u udruzi Mentor, kao i radionica za studente Filozofskog fakulteta na temu brige za mentalno zdravlje i nošenje sa stresom. Povodom 15. obljetnice udruge, izdali smo i kratku brošuru s pregledom njihovih projekata i aktivnosti koju možete pogledati ovdje: https://www.mentor-split.hr/wp-content/uploads/2023/10/Brosura-Mentor.pdf

Aktivnosti Festivala mentalnog zdravlja održane su uz financijsku potporu Grada Splita i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)