Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:37 am

Poljički soparnik, solinske tripice, trogirski rafioli i kaštelanska vina: okusite Dalmaciju na Peškariji!

Piše P. I.

Trogirani, Kaštelani, Solinjani i Omišani sutra će ispuniti Peškariju aromama tradicionalne dalmatinske spize, kako bi Splićanima i njihovim gostima prezentirali najsjajnije bisere svoje kužine i pozdravili jesen nakon još jedne uspješne turističke sezone.

Kaštelansku eno-gastronomsku ponudu će predstaviti Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj, s različitim slanim i slatkim zalogajima, pučki kuhar Željko Buotić Leše te lokalni vinari, a za glazbu su zaduženi Rovinježovi i Nedo Kovačev.

‘Kada se uvjerite u kvalitetu tradicijski pripremljene hrane i vrhunskih vina, pozivamo vas da posjetite najbolje restorane i konobe u Kaštelima. Jedno je sigurno, nećete ostati gladni i uživat ćete uz kvalitetne namirnice i domaću spizu’, poručila je direktorica Turističke zajednice grada Kaštela Nada Maršić.

Udruga Solinjani, Splićane će počastiti tripicama s krumpirom i tradicionalnim prženim bajamima, a građani će moći kušati i nezaobilazni soparnik, domaći med te vrhunska vina lokalnih OPG-ova uz nastup ženske klape Tamarin.

‘Jako nam je važno prezentirati našu gastronomiju, što radimo uz pomoć naše udruge Solinjani, kroz gastronomsku manifestaciju ‘Iz Solinskog lonca-što su jeli naši stari?’ pa nam se bilo zanimljivo uključiti i u splitske Štorije o’ spize’, poručila je direktorica Turističke zajednice Solina Jelena Stupalo.

Trogir će na Peškariji predstavljati autohtoni proizvođači maslinovih ulja i vina, uz tradicionalne rafiole.

‘Srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin će pokazati umijeće u pripremi jela, dok će prezentaciju izvornih nošnji imati naš KUD Kvadrilja’, poručio je direktor Turističke zajednice Trogira Marin Piveta.

Omišani su na manifestaciji Štorije o’spize sudjelovali i prošle godine te poručuju kako su bili zadovoljni realizacijom.

‘Omiš će se predstaviti uz pjesmu ženske klape Mirabela, koja je jedan od zaštitnih znakova grada. Također, posjetitelji će moći kušati poljički soparnik, tradicionalno jelo uvršteno u popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine’, poručila je direktorica Tz Omiš Petra Bartulović.

Program Štorija o’ spize počinje sutra u 18 sati na Peškariji, a subotnji dio manifestacije, na kojem su se trebale predstaviti Turističke zajednice i proizvođači iz Dubrovačko-neretvanske županije, odgođen je zbog najavljenog lošeg vremena.

Oni kojima kiša ne smeta, u sklopu Mjeseca gastronomije, imaju priliku po promotivnim cijenama ručati ili večerati u najboljim splitskim restoranima, a kompletan popis restorana i ponuđenih menija možete pronaći na ovoj poveznici.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)