Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:25 pm

RECEPT Pita s bobičastim voćem

Piše M.K.

Pekli ste već dosta pita i svaki put uživali. Ako želite taj osjećaj ponoviti pogledajte Fini recept, nabavite sastojke i krenite!

Sastojci:

oštro brašno, 300 g

jabuke, 1 komad

limun, 1

maslac, 200 g

maline, 200 g

ribiz, 100 g

jaja, 3 komada

vanilin šećer, 1

džem od suhe smokve s narančom, 80 g

šećer u prahu

Upute:

Maline i ribizle očistimo, operemo i ocijedimo, maslac narežemo na kockice, limunovu koricu naribamo, a žumanjke odvojimo od bjelanjaka.

U zdjelu s brašnom dodamo 2/3 kockica maslaca i prstima ga utrljamo dok ne dobije izgled krušnih mrvica.

Zatim dodamo naribanu koricu limuna, žumanjke, ulijemo cca. 10 ml vode i sve zajedno dobro izmiješamo.

Dobivenu smjesu premjestimo na radnu ploču i rukama umijesimo prhko tijesto.

Potom od tijesta oblikujemo kuglu, premjestimo je u čistu zdjelu, poklopimo tanjurom i ostavimo da odstoji 30-ak minuta.

Za to vrijeme jabuku ogulimo, očistimo i narežemo na tanke kolutiće.

U ugrijanu tavu stavimo preostali maslac, dodamo kolutove jabuke i pirjamo ih. Nakon dvije minute tavu s jabukama maknemo s vatre.

Odležano tijesto razvaljamo, premjestimo u kalup za pite i višak tijesta odstranimo.

Zatim tijesto premažemo džemom, prekrijemo pirjanim kolutovima jabuke, prelijemo umakom od pirjanja, nadjenemo 1/3 malina i ribizla, posipamo vanilin šećerom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 20-ak minuta.

Pečenu pitu izvadimo iz kalupa, nadjenemo preostalim malinama i ribizlima, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)