Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
10:55 pm

BOKS Troje Hrvata u četvrtfinalu Europskih igara u Krakovu

Piše M.K.

U ponedjeljak, 26. lipnja 2023. troje od četvero hrvatskih predstavnika izborilo je prolazak u četvrtfinale Europskih igara u Krakovu, borbe za medalje i plasman na Olimpijske igre: Marko Čalić, Sara Beram i Gabrijel Veočić.

To nije uspjelo olimpijki iz Tokija Nikolini Ćaćić koja nije mogla proći viceprvakinju svijeta, Talijanku Sirinu Charaabi.

Sve troje naših reprezentativaca u četvrtfinalu će se boriti u srijedu, 28. lipnja 2023. godine, javlja Hrvatski boksački savez.

Najiskusniji hrvatski reprezentativac, Puljanin Marko Čalić (35) izborio je drugu pobjedu na 3. Europskim igrama u Krakovu i prvi se od naših predstavnika plasirao u četvrtfinale među osam najboljih!

Iskusni Čalić u osmini finala teške kategorije do 92 kg s uvjerljivih 5:0 svladao je mladog reprezentativca Litve Simonasa Urbonaviciusa (21).

Hrvatski prvak održao je mladom, plećatom i visokom Litavcu koji se bori iz kontragarda, malu školu čistog boksa – izdominirao ga je u svakoj rundi za dominantnih 5:0!

Tri runde Čalić je bio neuhvatljiv i nerješiv rebus za mladog Litavca i tu se najbolje vidjelo koliko znači iskustvo u ringu – Čalić uz brojne pobjede i medalje u olimpijskom boksu, iza sebe ima i 14 pobjeda u profesionalnom ringu u 15 profi-mečeva!

Čalić će se u četvrtfinalu boriti protiv još jednog znatno mlađeg boksača, Irca Jacka Marleya (20) koji je u osmini finala pobijedio podijeljenom odlukom 4:1 Grka Nanitzaniana nakon što je gubio prvu rundu, a onda silovitim naletima slomio Grka u trećoj rundi.

Najuspješniji hrvatski reprezentativac, prvak Europe U-22 i dvaput peti na svijetu na dva SP-a, Gabrijel Veočić (22) plasirao se u 1/4 finale Europskih igara i borbu za medalju!

Do postolja i plasmana na Olimpijske igre u Parizu i uspjeha karijere dijeli ga još samo jedna pobjeda!

Gabrijel je u 1/8 finala poluteške kategorije do 80 kg pobijedio opakog, snažnog Rumunja Andreija Aradoaieja (26), brončanog s EP-a 2022. i također dvostrukog četvrtfinalistu svjetskih prvenstava.

Gabrijel je ponovo moćno demonstrirao najvišu klasu i slavio s uvjerljivih 5:0, kao što je u 1. kolu dominantno svladao i Bugarina Nikolova.

Prve dvije runde riješio je s jednoglasnih 5:0 i kod svih sudaca imao nedostižnu prednost 20:18, a dobio je i treću sa 3:2 premda se više čuvao silovitih naleta višeg i krupnijeg Rumunja i nekog nekontroliranog udarca koji su sijevali na sve strane.

Naš glavni adut u četvrtfinalu, u srijedu 28. lipnja borit će se protiv vrsnog Estonca Stivena Aasa koji je dosad svladao Lea Citanovića (BiH) i deklasirao Izraelca Ilyushonoka koji je pokušavao na sve nedozvoljene načine i bio diskvalificiran u 3. rundi meča kojeg je uvjerljivo gubio.

Sara Beram (28) izborila je drugu pobjedu na 3. Europskim igrama u Krakovu i plasirala se u četvrtfinale i borbu za medalju u kategoriji do 60 kg!

Moćna Zadranka, članica BK Petar Zrinski Zagreb, lani osvajačica europske bronce na EP-u u Budvi, u osmini finala je s odlukom 4:0 svladala energičnu, neugodnu Bugarku Sezgin Mehmedovu (23), četvrtfinalisticu sa Svjetskog i Europskog prvenstva.

Sara je u prvoj rundi ispitivala Bugarku koliki joj je napadački potencijal, a zaustavljala je brzim serijama sve nalete Mehmedove i dobila prvu rundu s podijeljenom odlukom 3:2.

U drugoj rundi naša boksačica preuzela je inicijativu, u brzim prilascima sasula nekoliko munjevitih serija po Bugarki i uvjerljivo dobila rundu sa 5:0 i bodovno praktički osigurala novi trijumf.

Sara Beram u četvrtfinalu za medalju i plasman na Olimpijske igre u Parizu borit će se protiv srpske Ruskinje Natalije Šadrine koja je s jednoglasnih 5:0 pobijedila bivšu svjetsku prvakinju i osvajačicu europskih medalja, Talijanku Alessiju Mesiano.

Iskusna Šadrina (33) dvaput je bila četvrtfinalistica Svjetskih prvenstava dok je još nastupala za Rusiju.

Naša prva olimpijka iz Tokija 2021. i doprvakinja Europe U-22 Nikolina Ćaćić nije uspjela proći među osam najboljih u kategoriji do 54 kg.

Jednoglasnom odlukom izgubila je meč 1/8 finala od Talijanke Sirine Charaabi (24), aktualne doprvakinje svijeta sa SP-a 2023. u Indiji!

Naš stjegonoša na Europskim igrama, Nikolina pokušala je s distance kontrolirati hitru, eksplozivnu Talijanku, opasnu kontrašicu, a odlična, brza Charaabi uspjela je probijati distancu i skupljati prednost – prvu rundu dobila je sa 5:0, drugu sa 3:2 i praktički riješila meč, premda je druga runda mogla otići i na Nikolininu stranu koja je bila angažiranija i konkretnija i zadala nekoliko dobrih udaraca Talijanki.

U utorak, 27. lipnja u osmini finala Europskih igara u Krakovu borit će se Petar Krešimir Knežević (71 kg) protiv Francuza Traorea te Sara Bolanča (57 kg) protiv Dankinje Mortensen.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)