Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
2:55 pm

SVJETSKE ZVIJEZDE U OMIŠU: ‘Cijeli svijet uči od nas, to je znak da radimo dobre stvari’

Piše N.M.

Ovogodišnje, 13. izdanje Kampa rukometnih vratara privuklo je u Omiš 280 polaznika iz 23 zemlje, a s njima će i ove godine raditi eminentna imena, dobro poznata u svijetu rukometa, poput Andreasa Wolffa, Viktora Hallgrimssona, Marina Šege, Filipa Ivića, ali i trenera kao što su Urh Kastelic, Haris Porobić, Marina Škrobot, trener vratara europskog prvaka Magdeburga Dino Špiranec, Miloš Čučković, Primož Prošt, trener makedonske reprezentacije Ice Sokoleski, Radek Kozachuk, Marton Szekely

– Ovo je moj drugi dolazak na kamp na kojem je i ove godine jako puno velikih trenera i mladih golmana. Vjerujem da će svi puno toga naučiti, ovo je sjajan dodatak nakon sezone uobičajenih treninga, pogotovo za golmane koji nemaju prilike raditi s trenerima golmana u svojim klubovima. To je velika šteta, jako je puno umirovljenih golmana koji bi im mogli pomoći, znam to i iz osobnog iskustva jer su i meni stariji pomagali. Golmani uče dok god brane, i ja u ovim godinama učim i zato sam tu, da prenesem znanje, ali i da sam učim – rekao je Nijemac Wolff, jedan od najboljih vratara današnjice.

Igrali ste u karijeri s tri sjajna vanjska, Balićem, Duvnjakom i Karačićem, kakvi su oni?

– Sretan sam što sam dijelio svlačionicu s njima. Slični su, svi su jako dobri momci i genijalni rukometaši koji imaju sjajan osjećaj za sportove s loptom, ne samo za rukomet, nego i za nogomet, košarku… To je ono što ih čini još boljima, ta različitost. Ponosan sam što sam mogao igrati s njima i što sam mogao učiti od njih.

Kakvi su hrvatski golmani?

– Sjajni, nikad ne znaš tko će biti pozvan u reprezentaciju i tko će bratiti na turnirima. Ima ih 6-7 sjajnih, da ne nabrajam imena, da nekoga ne bih zaboravio. Hrvatska ima sjajne golmane i možda je razlog nešto lošijih izdanja zadnjih godina to što se niste odlučili za jednoga i stali iza njega. Povjerenje trenera i suigrača je ključno za golmana, to mu daje dodatnu sigurnost. Ako ima dva – tri loša dana ili tjedna, da svi stanu iza njega, a ne da ga se zamijeni drugim i zaboravi.

Sljedeće godine u Njemačkoj je Euro, vidite li Hrvatsku u borbi za medalje?

– Ja nikad ne bih isključio Hrvatsku iz utakmica u kojima se odlučuje o medaljama, vjerujem da će to pokazati i na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Vjerujem da će se Hrvatska vratiti medaljama, mene to sigurno ne bi iznenadilo. Ali bit će teško, i mi i Hrvatska smo u drugom krugu kandidata, iza Francuske, Danske, Švedske, Španjolske… Tu su negdje Norveška, Njemačka i Hrvatska, koje sve imaju potencijal da uzmu medalju.

Kako se mladi vratari osjećaju kad vide svoje idole i imaju priliku raditi s njima?

– To bi trebalo pitati njih, ali vidim da su jako zadovoljni svime što im govorimo, što im pokazujemo, nadamo se da će to usvojiti i da će to primijeniti kad se vrate u svoje klubove.

Kako vam je u Hrvatskoj?

– Sjajno, kao i uvijek. Za dva tjedna se vraćam na odmor u Hrvatsku, to vam je najbolji odgovor kako mi je ovdje – zaključio je Wolff. 

Viktor Hallgrimsson nadolazeća je nada svjetskog rukometa. Islandski vratar član je Nantesa. 

– Najveća vrijednost ovoga kampa je što mladi mogu naučiti kako pravilno i koliko naporno moraju raditi da bi uspjeli. Sigurno je da će se svi s ovog kampa vratiti kućama kao bolji vratari nego što su to bili.

Igrate u klubu s Ivanom Pešićem, što ste naučili od njega?

– Ivan je sjajan tip, smiješan i zabavan, ima jako puno šala s njim, a riječi koje me naučio nisu baš za medije i javnost, ha, ha, ha… 

Spadate u krug top pet golmana na svijetu, kako postati najbolji od najboljih?

– Najvažnije je da nastavim raditi, skupljam iskustvo. Tako se postaje sve bolji i bolji, u klubu i u reprezentaciji.

Što očekujete od Europskog prvenstva u Njemačkoj sljedeće godine?

– Sjajna će biti atmosfera, u to sam siguran jer je Njemačka rukometna zemlja, puno je velikih dvorana koje su uvijek ispunjene do zadnjeg mjesta. Mi se još uvijek tražimo, imamo novog trenera, a što se tiče Hrvatske, imaju jako puno kvalitetntih igrača poput Jaganjca, Martinovića, Pešića, Šege… vjerujem da će biti dobri.

Kako vam se sviđa Hrvatska kao zemlja?

– Jako je lijepo, imao sam priliku osim Omiša posjetiti Split i Dubrovnik, more je kristalno, vrijeme je sjajno, malo je vruće za mene, ali jako je lijepa zemlja sa sjajnom atmosferom ovdje na kampu. Čestitke organizatorima – poručio je Hallgrimson.

Hrvatsku na kampu predstavlja iskusni Marin Šego. 

– Ovo je 13 izdanje kampa, ja sam bio skoro na svim izdanjima i mogu posvjedočiti da je ovo jedna vrhunska priča, da je kvaliteta rada na visokom nivou, što prepoznaju i djeca, i roditelji, i klubovi. Sretni smo što nam se vraćaju stara lica na kamp, a već ima i dosta predbilježbi za sljedeću godinu. Najveća vrijednost kampa je postava trenera i demonstratora, sve su to vrhunska imena. U zadnje vrijeme se organiziraju slični kampovi po cijelom svijetu, svi pokušavaju napraviti neku sličnu priču, i svima ide ok, ali nikome kao Mariju Čaljkušiću koji iz godine u godinu u Omišu okuplja vrhunsku kvalitetu. Za djecu je sjajno da imaju priliku vježbati i uživo vidjeti svoje idole, pogotovo što većina njih u svojim klubovima nemaju specijalizirane trenere, a kad odrastu od njih se očekuje da donose ključne stvari za klubove. Ali to je tako, navikli smo.

Što je ključno za odrastanje mladih golmana?

– Ključni su rad, red i disciplina, a nije naodmet ni da budu malo ludi, ha, ha, ha…

Što možemo očekivati od Hrvatske na Europskom prvenstvu?

– Nadam se medalju, ne bi bilo naodmet vratiti se s medaljom oko vrata – zaključio je Šego.

Iza Filipa Ivića je odlična sezona u francuskom Chamberyju.

– Činjenica da je ovo 13. izdanje kampa najbolje svjedoči o njegovoj kvaliteti i rastu iz godine u godinu. Drago mi je da je tako, da se ulaže u sport i vratare, da bi morali puno više raditi s njima u klubovima. Ovdje nauče osnove, gledaju izbliza svoje idole, pričaju s njima, i to je neprocjenjivo iskustvo. Ja sam ovdje svako ljeto jer i sam želim učiti, planiram se u budućnosti baviti trenerskim poslom i ovo mi je dobra osnova – rekao je Ivić.

Mario Čaljkušić idejni organizator ovog kampa ponosan je što godinama u Omiš dovodi najveće svjetske zvijezde. 

– Imena koja okupljamo svake godine i broj djece najbolje govore u prilog ovom projektu. Postavili smo visoke standarde koje pratimo iz godine u godinu, svi noviteti koji se pojavljuju u svijetu rukometnih vratara kreću upravo iz Omiša, s našega kampa. Cijeli svijet uči od nas, a malo po malo djeca koja su dolazila na prva izdanja kampa ulaze u seniorski rukomet, ostvaruju svoje, ali i naše snove. To je znak da radimo dobre stvari, kao što ih radimo i sa Svjetskim kupom košarkaških veterana i Svjetskim kupom rukometnih veterana.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)