Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
2:39 pm

Dani lumblije i ove godine u blatu na Korčuli

Piše P. I.

U Blatu se i ove godine, od 22. do 28. listopada, održava manifestacija Dani Lumblije u Blatu – okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Turističke zajednice općine Blato i Blatskih fižula ustanove u kulturi.

Središnje događanje već prepoznatljive otočne gastro manifestacije koje će se ove godine održati u subotu, 28.listopada s početkom u 9.30, u autentičnom ambijentu Gradskog parka u Blatu uključuje degustaciju i prezentaciju Lumblije, ali i prezentaciju i degustaciju svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda uz neizostavno predstavljanje autohtonih jela, slastica i proizvođača otoka Korčule. Prilika je to za okupljanje ne samo registriranih proizvođača ove tradicionalne otočne slastice, već i svih ostalih proizvođača koji u svojoj ponudi imaju autohtone i tradicijske proizvode s posebnim oznakama kvalitete.

Nezaobilazna je i već gotovo tri desetljeća duga tradicija blagoslova i degustacije Lumblija koje donose učenici Srednje škole Ivo Padovan Blato na blatskoj Plokati koje će se ovom prilikom održati u nedjelju, 22.listopada, s početkom u 10.00 sati.

‘Posebna nam je čast i zadovoljstvo predstaviti gastro radionicu ‘Bibine slatke čarolije’ koja će se u sklopu manifestacije ‘Dani Lumblije u Blatu – okusi i mirisi zavičaja’ održati 23.listopada 2023. (ponedjeljak) s početkom u 17.00 sati u Konobi Zlinje u  Blatu koju će voditi Biljana Milina, slastičarka koja je svojim čarobnim slasticama priskrbila titulu najbolje slastičarke za 2019. u izboru Gault Millau vodiča za Hrvatsku. Naši domaćini, Konoba Zlinje Blato, kao jedan od registriranih proizvođača temeljem EU zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI) za sve polaznike naše gastro radionice donosi i degustaciju Lumblije. Prethodna prijava za ovu gastro radionicu  obavezna je u Turističkom uredu u Blatu ili putem naše FB stranice Visit Blato Korčula’, najavljuju iz Turističke zajednice.

Tradicionalni kolač Lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko-neretvanske županije s posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali i sa značenjem koje ova izvorna slastica ima za otok Korčulu.

To je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu – ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

‘Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris’, dodaju iz TZ-a.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)