Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
3:26 pm

KRAJ SUĐENJA Presuda Zavadlavu u utorak: ‘Uzeo je pravdu u svoje ruke, kada bi svatko ovako rješavao svoje probleme pretvorili bismo se u Divlji zapad’

Zaključeno je ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko teško ubojstvo u Varošu, presudu će sutkinja Višnja Strinić objaviti u utorak. Danas je u planu bilo saslušavanje dva svjedoka, jednog kojeg je predložio odvjetnik Željko Lubina, zastupnik obitelji ubijenih, a drugog sam Zavadlav. 

Prvog svjedoka dovela je danas policija. Odmah je zatražio anonimnost, odbio je svjedočiti iz straha za sebe i svoju obitelj. Odvjetnik Lubina pojasnio je da ga je zvao zbog toga što mu je majka jednog od ubijenih rekla da je tog dana on trebao voziti motor na kojem su bili Jurica Torlak i Marin Boban. Njih dvojicu Zavadlav je likvidirao na Šperunu. 

‘Okrivljenog ne poznajem, a žrtve sam poznavao’, kazao je svjedok. 

Zavadlav ga je pitao gdje je bio u vrijeme događaja i ima li dozvolu ‘A’ kategorije. 

‘Ne, odbijam svjedočiti, bojim se za život’, govorio je svjedok. 

Odvjetnik Lubina pitao ga je je li bio u društvu žrtava prije njihovog ubojstva i je li Boban imao kacigu kada je sjeo na motor. Svjedok je i dalje ostao pri svom da neće odgovarati na pitanja. 

‘Nemam prigovora na svjedoka, nego na vas, bi li meni ovo dopustili?’, kazao je Zavadlav sutkinji Strinić. 

Danas je svjedočio i Filipov prijatelj, koji je također zamolio za anonimnost. Kazao je kako su se međusobno povjeravali. 

‘Rekao mi je da ima problema s nekim momcima jer mu brat Stanislav ima nekakav dug. Nije ih spominjao imenom, ne znam kako je nastao taj dug. Filip je bio uredan momak’, kazao je svjedok. 

Spomenuo je i kako su im na Matejuški u ljeto 2019. prišla dvojica na motoru. 

‘Nešto su dobacivali, spriječio sam da ne dođe do daljnje eskalacije. Ne mogu se sjetiti što su mu govorili. Mislim da je Filip rekao da je jedan imao nož, ali ja ga nisam vidio’, kazao je svjedok. 

Zavadlav je tražio od svog prijatelja da kaže koliko puta ga je napao ubijeni Marin Ožić Paić

‘Reci istinu!’, kazao mu je Filip, no svjedok se nije mogao sjetiti o čemu priča. 

‘Filip je govorio da čuje glasove, da ne može spavati i da ružno sanja. Preporučio sam mu da potraži pomoć’, kazao je svjedok. 

‘Svjedok zna, kao i njegov brat, da me napao Ožić Paić, ali se očito izolirao pod utjecajem lokalnog narko lobija’, kazao je Zavadlav. 

Dopunio je obranu i kazao da je među oružjem kojeg je pričuvao bio i revolver Smith & Wesson sa 6 metaka. Držao ga je u kesi trgovačkog lanca Lidl. 

Bilo je još nekih prijedloga za izvođenjem dokaza, no sudsko vijeće sve je odbilo pa se pristupilo iznošenju završnih riječi. 

Tužiteljica Mira Dolić zamijenila je kolegu Žarka Štrpca koji je otišao u mirovinu, no stav ŽDO-a Split nije se promijenio. 

‘Potvrđeno je sve što je Državno odvjetništvo tvrdilo od samog početka, a to je da se radi o trostrukom teškom ubojstvu. Okrivljeni to poriče, no njegova obrana usmjerena je ka izbjegavanju kaznene odgovornosti. Postojao je motiv osvete, trojica su žrtve promišljenog i beskrupuloznog obračuna. Okrivljeni je uzeo pravdu u svoje ruke. 

Nabavio je oružje da razriješi svoju situaciju. Gađao je žrtve u najvitalnije dijelove tijela, čekao ih je, znao je da dolaze. 

Mi smo uređena država, kada bi svi tako rješavali probleme, pretvorili bismo se u Divlji zapad. Ako je okrivljeni imao problema sa zdravljem, trebao je ići liječniku. Ako je bilo prijetnji, trebao ih je prijaviti policiji’, kazala je tužiteljica Dolić. 

Odvjetnik Lubina predložio je da sudsko vijeće iz činjeničnog opisa ispusti dio da su žrtve osobe iz narko miljea koje su maltretirale Filipa i brata Stanislava. Podsjetio je kako je ubijeni Marin Boban mlatio Stanislava, ali zbog drogiranja, a ne duga za drogu. 

Zavadlav se ispričao kako je nepripremljen iznenadnim završetkom dokaznog postupka. Smatra da bi sudsko vijeće ponovno trebalo otvoriti postupak i dopuniti ga. Pridružio se navodima ŽDO-a oko motiva, ali i dalje tvrdi da on nije pucao. Predložio je da ga oslobode, a uvjeren je da će presuda sigurno pasti radi bitne povrede i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Zavadlavu se suđenje ponavlja. Visoki kazneni sud ukinuo je presudu od 40 godina zatvora s početka 2021. i potvrdio tek dio koji se odnosi na nabavku automatske puške i pucanje po Varošu. Za to je Zavadlav pravomoćno osuđen na dvije i pol godine, no na ponovno suđenje vraćen je dio koji se odnosi na trostruko ubojstvo s naputkom da se utvrdi pitanje motiva, odnosno, je li postojala bezobzirna osveta.

Sudsko vijeće na prvom suđenju nije utvrdilo da bi se radilo o trostrukom teškom ubojstvu. Nisu prihvatili argumentaciju Državnog odvjetništva pa je Zavadlav osuđen za ‘obična’, a ne teška ubojstva. Odvjetnik Toni Vukičević, koji je Zavadlavu postavljen po službenoj dužnosti, zaključio je da nema potrebe za promjenom stava vijeća jer nema dokaza da bi se radilo o ubojstvima iz bezobzirne osvete.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)