Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
6:46 pm

HNS i Vlada RH potpisali sporazum o darovanju zemljišta za izgradnju nogometnog kampa

Piše N.M.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić potpisali su uz nazočnost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na ceremoniji u Velikoj Gorici sporazum o darovanju zemljišta za budući kamp krovne organizacije hrvatskog nogometa, izvijestio je HNS.

Ovom važnom događaju svjedočila je i mnogobrojna delegacija HNS-a u kojoj su, uz predsjednika Marijana Kustića, bili i izvršni direktor Tomislav Svetina, dopredsjednik Nenad Črnko, član Izvršnog odbora i predsjednik Komisije za infrastrukturu Nenad Horvatić, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, tehnički direktor A i U-21 reprezentacije Stipe Pletikosa i voditeljica infrastrukture Andrea Dokuš.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Darko Bekić i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas.

– Nogometni kamp težnja je i čežnja nas u Hrvatskom nogometnom savezu već dvadeset godina i sad konačno krećemo u izgradnju. Rekao sam da ne želim polagati nikakve kamene temeljce, želimo ići korak po korak, a danas je napravljen velik iskorak. Zahvaljujem predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, što je prepoznata spremnost za gradnju nogometnog kampa i samim time važnost hrvatske reprezentacije i naših klubova. Hrvatski nogomet to definitivno zaslužuje. Hvala i gradonačelniku Velike Gorice Krešimiru Ačkaru i gradskom vijeću koji su bili konkretni i efikasni da bismo potpisali ovaj povijesni ugovor. U posljednjih nekoliko godina izgradili smo tridesetak terena s umjetnom travom, a ova Vlada omogućila je još više ulaganja u infrastrukturu i sport općenito. Kamp će u svakom slučaju biti dobra ostavština nakon ove generacije, siguran sam da ćemo i dalje uveseljavati hrvatski narod. U kampu će, osim A reprezentacije, trenirati svi reprezentativni uzrasti, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a tu će se preseliti i dio saveza. Idemo izgraditi kamp, idemo u još bolju sportsku budućnost. Nadam se da ćemo imati još bolje sportske rezultate i da ćemo im se zajedno radovati – rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

– Rekao bi par bitnih točaka u vezi ovog projekta. Zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću na idejnom projektu, našli smo se prije nekoliko mjeseci u Vladi, prezentirali ste nam ovu ideju oko izgradnje kampa i Vlada je na tom sastanku donijela političku odluku o podršci izgradnji kampa u Velikoj Gorici. Hvala na sjajnoj suradnji s ministrom Bačićem, ministricom Brnjac, gradonačelnikom Velike Gorice Krešimirom Ačkarom i gradskom vijeću Grada Velike Gorice koje je donijelo potrebne preduvjete i odluke da se napravi kamp. Vlada Republike Hrvatske darovala je ovo zemljište, vrijedno 4,2 milijuna eura, a ono što me posebno raduje je čitav koncept novog pristupa izgradnji sportske infrastrukture, onakvog kakav hrvatski nogomet i zaslužuje. Tu će trenirati i pripremati se hrvatske reprezentacije svih uzrasta, ali kamp će biti i za druge sportove i sportaše, uz ulaganje u obnovu nogometne infrastrukture, počevši sa stadionom u Maksimiru i obnovom Poljuda u Splitu. Ovaj kamp bit će baza, hrvatska nogometna reprezentacija hrvatskom je narodu donijela toliko sreće i zadovoljstva, posebno ova aktualna generacija, predvođena Lukom Modrićem, koja je osvojila dvije medalje na svjetskim prvenstvima i medalju u Ligi nacija. Kad razgovaram s kolegama, premijerima i predsjednicima, oni se ne mogu načuditi i prestati diviti nogometnim uspjesima Hrvatske. Dakle, ovo što je nama sad postalo normalno, da se reprezentacija s velikog natjecanja vrati s medaljom, kolege iz zemalja koje su puno veće od Hrvatske, gledaju na to s oduševljenjem, respektom i divljenjem. Druga vrlo bitna stvar jest činjenica da će sve ovo biti rađeno u suradnji s Uefom i Fifom, to je nova vrijednost. Velike europske i svjetske federacije odlučile su podržati izgradnju sportske infrastrukture u Hrvatskoj i tu posebno želim zahvaliti gospodi Zvonimiru Bobanu i Aleksanderu Čeferinu, koji su partneri i prijatelji Hrvatskog nogometnog saveza. Ta sredstva koja će doći iz Uefe i Fife, iz države, iz HNS-a, gradova u kojima će biti ta sportska infrastruktura, pokazat će sveobuhvatan pristup koji će omogućiti današnjim nogometašima, ali i budućim generacijama, da rade u bitno boljim uvjetima. Zato je ovaj projekt izvrstan, on će HNS učiniti vidljivim. Lokacija je sjajna, u blizini je postojećeg stadiona HNK Gorice, zračne luke, obilaznice. S te strane, ovo je pun pogodak – rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

– Čestitam reprezentaciji na sjajnom rezultatu u Ligi nacija koji se nadovezuje na treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, to stavlja hrvatski nogomet u vrh svijeta, ti rezultati dolaze u kontinuitetu i bili su poticaj da bismo nazočili ovom događaju. U dva i pol mjeseca riješili smo svu dokumentaciju oko lokacije za budući kamp. Nogomet je ovo zaslužio, 1450 klubova sa 126.000 nogometašica i nogometaša govore o tome koliko je ovo važno za Hrvatsku. Mi ovime nećemo stati, privodimo kraju aktivnosti kako bismo osigurali pretpostavke za izgradnju hrvatskog nacionalnog stadiona u Maksimiru. U tijeku su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom kako bismo riješili imovinsko-pravne odnose, oni idu u dobrom pravcu i to će biti podloga za izgradnju stadiona u Zagrebu. Hvala HNS-u, čestitam gradonačelniku na brzini i upornosti da se osiguraju sve pretpostavke za ovaj sporazum. Nadam se da ćemo u roku od pet godina, koliko je propisano vrijeme za realizaciju, imati nogometni kamp u Velikoj Gorici – rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

– Nakon što je postala dom Hrvatske pošte, velikih kompanija, današnje zračne luke Franjo Tužman, ovo je još jedna velika stvar za Veliku Goricu. Velika Gorica rapidno raste, broj jedan smo u Republici Hrvatskoj po broju doseljenih, imamo povoljnu infrastrukturu, svu djecu upisujemo u dječji vrtić. Imamo najnižu stopu maloljetničkog naselja i siguran smo grad. Vlada je doznačila 20 milijuna eura za projekte razne namjene u ovom gradu, a dom hrvatskog nogometa imat će posebno značenje u srcima naših sugrađana. Hvala svima koji su sudjelovali i omogućili da mi budemo nositelji toga. Idemo dalje u nove pobjede – rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)