Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
2:43 pm

Darko Raić-Sudar legalno, ali nemoralno, sjedi na dvije nespojive stolice i ne misli ih napustiti

Piše N.M.

Darko Raić-Sudar je 2. travnja ove godine službeno postao sportski direktor Rijeke. On je u tom trenutku već bio član Izvršnog odbora HNS-a, te predsjednik Istarskog županijskog nogometnog saveza. I to je odmah smetalo Puljanima, Raić-Sudar je, prema tamošnjim izvorima, na čelo Istarskog saveza postavljen uz potporu politike, odnosno IDS-a, o čemu piše Glas Istre u tiskanom izdanju, a na portalu donose tekst pod naslovom ‘Darko Raić-Sudar legalno, ali nemoralno, sjedi na dvije nespojive stolice i ne misli ih napustiti’.

Tamo, među ostalim, kažu:

‘Moćniji klubovi, osim što imaju veći proračun i kvalitetnije igrače, u pravilu imaju i jači lobi u HNS-u. Pa uvijek postoje ‘jednaki’ i ‘jednakiji’ klubovi. Naravno, to nije samo hrvatska specijalnost. Bogatijim se klubovima nitko ne želi zamjeriti, puno je lakše strogoću trenirati na slabijima.

Istra 1961, posebno otkako je Grupacija Baskonia-Alaves postala većinski vlasnik, nastoji sa svim klubovima održavati prijateljske odnose, ali bez da se prikloni bilo kojoj struji. Što je, naravno, nekad vrlo teško ostvarivo. Zato je vrlo značajan podatak da se predstavnik pulskog kluba ‘ugurao’ u Izvršni odbor HNS-a. Darko Raić Sudar, bivši igrač, štoviše kapetan pulskog kluba, potom pomoćni trener, pa trener, čak i spasitelj u sezoni nakon koje su Baski preuzeli Istru 1961, odabran je da bude ‘taj’. Činjenica je da, da Raić Sudar s igračima i šačicom entuzijasta nije podmetnuo leđa« pitanje bi li navijači ‘zeleno-žutih’ danas slavili peto mjesto u proteklom prvenstvu.

Raić Sudar je bio sinonim za osobu koja može paralelno imati nekoliko funkcija. Znao je istovremeno biti voditelj ‘Drosine’ kao zaposlenik Pula sporta, trener, ali i član Uprave Istre 1961 ispred Grada Pule. Potom je zavidnom popisu funkcija pridodao i onu predsjednika NSŽI-ja, krovne nogometne organizacije u Istri. Međutim, tek kada se u taj izbor uplela politika, koja ga je postavila.

Ne može se reći da se u tadašnje vrijeme, sve do nedavno, nije pokazao pravim izborom jer je umnogome doprinio boljem radu NSŽI-ja. Logično je stoga da je prepoznat u HNS-u, sam predsjednik Marijan Kustić i njegova »svita« osobno su ga došli podržati u Pazinu na Skupštini NSŽI-ja kad je dobio drugi četverogodišnji mandat nakon što je na izborima bio jedini kandidat.

I sve bi to bilo super da se već uoči Skupštine nisu pojavili tamni oblaci. Pročulo se da će upravo Raić Sudar postati novi sportski direktor Rijeke. Tom je prilikom predsjednik NSŽI-ja odbacivao te navode, govoreći da nisu istiniti. Isto je govorio i odgovornima u pulskom prvoligašu, koji su stoga ponovno stali iza njega u kandidaturi. Međutim, nedugo zatim Damir Mišković i Srećko Juričić, ipak, su ga nagovorili da preuzme tu funkciju u Rijeci.

Odmah se postavilo pitanje hoće li Raić Sudar nakon toga podnijeti ostavku na funkciju predsjednika NSŽI-ja. S pravne strane, prepreka da obnaša te dvije funkcije istovremeno nema. S moralne strane definitivno ju je trebao podnijeti čim je stupio u svoju riječku kancelariju’. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)