Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
5:40 pm

U Šibeniku predstavljena kazališna predstava ‘Dražen’ koja donosi detalje iz života velikog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića

Piše M.K.

U Šibeniku je predstavljena kazališna predstava ‘Dražen’ nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i zagrebačkog Kazališta Trešnja koja donosi detalj iz života velikog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, a koja će biti premijerno izvedena u subotu, 8. srpnja, čime će ujedno biti svečano zatvoren 63. Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska.

Višegodišnji rad na nesvakidašnjem kazališnom komadu predstavili su ravnatelj HNK u Šibeniku, Jakov Bilić, redatelj predstave Paško Vukasović te glumci Toni Kukuljica koji će na kazališnim daskama utjeloviti Dražena Petrovića te Ana Perković, glumica šibenskog Kazališta i Frane Celić koji uz Libretu Mišan potpisuje scenografiju predstave ‘Dražen’.

Dražen živi vječno

Rad na kazališnoj predstavi ‘Dražen’ počeo je pred početak pandemije COVID-19 i cijelo ovo vrijeme nije stao, a konačno će svoje uprizorenje na daskama koje život znače doživjeti ove subote, 8. srpnja, na ljetnoj pozornici 63. Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska.

‘Očekujemo da će predstava imati dug, lijep i uspješan život’, počeo je ravnatelj šibenskog HNK, Jakov Bilić, dodajući da predstava donosi presjek Draženovih tinejdžerskih godina, razdoblje o kojemu šira javnost malo zna. 

‘I zato nam je jako stalo da je predstava baš tu na Festivalu, i da naša kuća sudjeluje u ovom projektu zbog tog pedagoškog pristupa djeci pa da im se ukaže, pokaže, da ih se uvjeri pa i zarazi time da se odricanje i trud isplate, i taj jedan konzervativniji pristup djeci u kontekstu nekih vrijednosti koje su možda danas, posebno nakon pandemije, nakon svih on line i off line, načina odgoja, pa da ih pokušamo vratiti istinskim vrijednostima’, kazao je Bilić.

Na pripremi predstave počelo se raditi još 2019. godine kada su napravljeni neki od prvih razgovara s članovima obitelji Petrović i Draženovim najboljim prijateljem iz djetinjstva, Nevenom Spahijom

‘Na kraju mislim da je zapravo 2023. godina pravi trenutak da izađe predstava o Draženu Petroviću kada se obilježava i 30. obljetnica od njegovog drugačijeg prisustva među nama jer mislim da je to jedan njegova posebnost – da nije fizički među nama, ali da živi na jedan drugačiji način’, kazao je redatelj predstave, Paško Vukasović, dodajući: ‘Bio sam dijete kad se dogodila nesreća, ali kad sam kasnije u svojim formativnim godinama igrao košarku doživljavao sam Dražena kao svog najvećeg uzora iako on tu nije bio fizički prisutan’.

Vukasović predstavu ‘Dražen’ vidi kao divan spoj kulture i sporta. 

‘Svakako mislim da je zadatak kulture, umjetnosti da zadrži ne trajnu uspomenu na njega, nego da njegov život ostane u našoj kulturi, i da na ovaj način lijepo isprepletemo sport i kulturu. Često se u javnom prostoru dođe do sraza kulture i sporta, no mislim da je ovo jedan lijep način da to dvoje isprepletemo i da naše sportske heroje držimo na životu’, zaključio je Vukasović.

Nakon Šibenika, Zagreb

Nakon šibenske premijere, predstava će doživjeti i svoju zagrebačku premijeru 22. listopada na dan kad će se obilježiti obljetnica rođenja košarkaškog Mozarta kojeg će na kazališnim daskama utjeloviti mladi Toni Kukuljica.

‘Iznimna je čast igrati ovu ulogu, mislim da je svima Dražen bio ključan dio života i mislim da je jako važno i lijepo da se predstava prikazuje na festivalu da djeca od što ranije dobi vide što se može postići s trudom, ljubavlju koji je on imao’, poručio je Kukuljica koji će Dražena kroz njegove adolescentske godine prikazati na scenografiji s potpisom Frane Celića iz šibenskog HNK i Liberte Mišan. 

‘Zapravo ćemo prikazati drugačiju kazališnu predstavu koja će imati možemo reći tri različita prostora od kojih je svaki od njih izazov za sebe i mislim da smo uspješno sve to postavili i da će nam predstava imati što duži i uspješniji i kazališni i sportski vijek’, potvrdio je Celić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)